Fotó: Majoros Tamás
Hirdetés

Az öltözködés névjegy, esszenciális információ az egyéniségünkről, amit már az első találkozásnál közlünk magunkról a másik emberrel – érdemes tehát körültekintőnek lenni a reggeli készülődésnél. A jólöltözöttség minden életkorban fontos igény kellene legyen, ráadásul nem is annyira pénzfüggő. Egy nőnek 24-26 éves korára alakul ki a saját öltözködési stílusa, körülbelül akkor, amikor maga mögött hagyta az önfeledt diákéletet, és belépett a munka világába.

Az öltözködés kortalan

Tomasovszky Andrea protokoll- és stílustanácsadó szerint a ruhatárat valójában nem a kornak, hanem az adott élethelyzetnek kellene formálnia. Vannak persze olyan alapdarabok, amelyek akár egész életünket végigkísérhetik, és egyetlen nő szekrényéből sem hiányozhatnak. Ilyen például a bázisszínekből, azaz fekete, sötétkék, szürke, fehér vagy bézs és ezek árnyalataiból összeválogatott ruhadarabok, mint például a jó minőségű, ropogós fehér ing, a sötétkék farmer, a tökéletes fazonú blézer, kardigán, a sötét és világos chino, valamint szivarnadrág – a chino vékonyabb anyagú vászonnadrág, míg a szivarnadrág minőségi szövetből varrt, élvasalt elegáns darab –, no és a kis fekete, ami ünnepélyesebb alkalmakkor bátran bevethető, legyen az fogadás, céges rendezvény vagy színház.

– Bármilyen változás adódhat az életünkben, akár új vállalkozásba fogunk, vagy gyermekünk születik, e darabok szinte mindig mindenkinek praktikusak lesznek. Talán a kosztüm az egyetlen, ami a mai, felgyorsult világunkban leginkább mellőzhető a ruhatárból – magyarázza Tomasovszky Andrea.

Mára megváltozott az öltözködés akár a húsz-harminc évvel ezelőtti világhoz képest is, a mai ötvenes-hatvanas korosztály is lendületesen öltözködik – nem fiatalosan, mivel az inkább azt jelenti, amikor a középkorúak a fiatalabb generáció divatját kritikátlanul követik. Ilyen esetekben pedig lesújtó lesz a végeredmény, hiszen bizonyos kor felett nagyon kiábrándítóan mutat például a crop top, vagyis a haspóló vagy a túl rövid szoknya.

Korábban írtuk

Csak tudatosan!

Nagy kérdés, hogy mi mindenre kell odafigyelni a ruhatár összeállításánál. Tomasovszky Andrea szerint a legfontosabb egy alap kapszulagardrób összeállítása.

– A kapszulagardrób fogalma egymással jól párosítható, színben harmonizáló ruhadarabokat jelent. Egy hölgynek érdemes négy-öt ilyen kapszulában gondolkodnia. Az első ilyen összeállításhoz a hozzánk illő bázisszínekből válogatott alapruhatárat érdemes használni, míg a többit ugyancsak a saját színpalettánk – vagyis a hajunkhoz, bőrünkhöz, szemszínünkhöz, karakterünkhöz jól passzoló színek – alapján szedjük össze, no és persze vegyük figyelembe azt is, mit mikor akarunk hordani. Jó, ha a kapszulagardróbjaink között akad sportos, alkalmi, munkahelyi ruházat. E variálhatóságnak nagy előnye van akkor, ha elutazunk, hiszen nem kell sokféle szettet csomagolnunk az útra, és nem okoz majd állandó gyötrelmet, hogy mit is vegyünk fel – magyarázza Tomasovszky Andrea, nem győzve hangsúlyozni, a kapszulagardrób jóval több, mint egy szett. Nem csupán két-három egymáshoz illő darabról, hanem négy-öt napon át is bevethető, egymással variálható öltözetről van szó, ami legalább két nadrágot, egy szoknyát és két-három blúzt, inget jelent.

Sokszor okoz fejtörést az is, hogy egy ünnepibb alkalomra, jeles eseményre mit vegyünk fel. E helyzetekben – ha nincs kifejezetten feltüntetve a dresszkód – csupán az órára kell pillantanunk: este hattól már egészen biztosan ünnepélyesebb megjelenésre van szükség, mint délelőtt vagy kora délután. Tomasovszky Andrea szerint az üzleti életben elvárt megjelenés a kosztüm, az alkalmi öltözetek elegan­cia­sorrendje pedig: a kiskosztüm, a komplé, a kisestélyi és a nagyestélyi.

Fotó: Majoros Tamás

Klasszikustól a romantikusig

Bár manapság trend a minimalista gardrób – ez azt jelenti, hogy egy hölgynek mindössze két tucat ruhadarab lóg a szekrényében –, ám a tapasztalat mégis az, hogy a nők imádnak vásárolni. És ez az, amitől a stílustanácsadó óva int: hiába tetszik a kolléganő vagy a szomszédasszony új kabátja, ne szaladjunk megvenni egy hasonlót – először gondoljuk át, hogy rajtunk mi áll jól! Az impulzív vásárlás következménye ugyanis a káosz, mikor az ember úgy érzi, még a rogyásig teli szekrényből is képtelen kiválasztani, hogy mit vegyen fel. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan vásároljunk, kizárólag olyan darabokat vegyünk meg, ami illik a ruhatárunkba. Ehhez persze szükség van némi önismeretre, tudnunk kell például, hogy milyen az öltözködési stílusunk: természetes, klasszikus, kreatív, extravagáns, esetleg romantikus?

– E stílusok általában kevert formában vannak jelen: a fodrok, a gyöngyök, a lógó fülbevalók, bohém karperecek, az apró virágos minták a romantikus stílusra jellemzők, míg a letisztult formák, monokróm színek inkább a klasszikusra. Sarah Jessica Parker amerikai színésznő az extravagáns stílust, Kelly Reilly angol színésznő inkább a romantikusat, míg Katalin walesi hercegné a klasszikusat képviseli – fejtegeti a stílustanácsadó.

Szerinte e tipológiák nagyon is hasznosak, kiindulópontot jelentenek például, mikor a hozzá forduló hölgyeknek a ruhatárát kell összeállítania. A stílus, majd a színek meghatározása után a forma, vagyis az alkathoz legjobban passzoló fazont kell megtalálni.

– A hölgyek ösztönösen érzik, mi áll nekik jól, ám akadnak olyanok, akiknek ezt tanítani kell – magyarázza Tomasovszky Andrea.

Ezért célszerű a ruhaboltokban felpróbált szetteket lefotózni, a képek segítséget nyújthatnak abban, hogy kiválasszuk, mit érdemes megvásárolnunk. Tomasovszky Andrea szerint a magyar nők többségének egy adag bátorság kellene, hogy merjenek színeket beemelni a ruhatárukba, és játékosan bánni a kiegészítőkkel. Úgy tapasztalja, ha a tanácsadáskor megkapja egy nő a kellő bátorítást és az iránymutatást, merészebben öltözködik majd a későbbiekben, vagyis az öltözködés és a hozzá kapcsolódó kreativitás fejleszthető. És mielőtt a férfiak hatalmasat sóhajtanának, hogy mindez újabb kiadásokat jelent, jeleznünk kell, hogy épp az ellenkezője igaz: az impulzív vásárlások megszűntével nagyobb összeg takarítható meg, a megfelelő színű és fazonú ruhák kiválasztásával pedig a hölgyek rátalálnak a saját stílusukra, így összehasonlíthatatlanul magabiztosabbak lesznek.

A helyesen összeválogatott ruhatár tehát sokat tehet azért, hogy komfortosan érezzük magunkat, és magabiztossággal vágjunk neki a napnak – ezt pedig nem lehet pénzre váltani.