A legtöbb ember csak akkor jön rá, hogy ebben a betegségben szenved, amikor ténylegesen eltörik valamelyik csontja.

– Gyakran elsiklunk a csontritkulás tényleges következményei felett – jelentette ki dr. Daniel Navid, az IOF, a Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány vezető szaktanácsadója. Sok ember tudja, hogy a csontritkulás csonttörésekhez vezet, de igazából senki sem fogja fel, hogy a csípőtörést szenvedett ötven év feletti férfiak és nők húsz százaléka egy éven belül belehal a szövődményekbe.

Egy, a napokban közzétett új nemzetközi felmérés radikális változásról számolt be a nők csontritkulással, azaz a csontokat gyengítő betegséggel kapcsolatos hozzáállásáról. A felmérést 2008. júliusában végezte a Double Helix nevű független piackutató cég Franciaországban, Németországban, Mexikóban, Svájcban és az Egyesült Királyságban. Mindegyik országban száz orvost és kétszáz, csontritkulásban szenvedő, ötvenöt éves vagy még ennél is idősebb nőbeteget kérdeztek meg telefonon. A felmérés teljes populációja ezerötszáz ember volt. A betegek a saját, míg az orvosok a betegeikkel kapcsolatos tapasztalataikról beszéltek. A megkérdezett betegek és orvosok nem álltak kapcsolatban egymással. A csontritkulásban megbetegedők hagyományos nézetét, miszerint az ebben a betegségben szenvedő nők esendőek és sebezhetőek, felülírta az az eredmény, miszerint a válaszadók kilencvenhárom százaléka kijelentette, nem hagyják, hogy csontritkulásuk megakadályozza őket abban, hogy teljes életet éljenek.

Ez a felmérés képezi egy új kampány sarokkövét, melyet néhány napja indított a Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) és a Nemzetközi Nőorvos Társaság (Medical Women’s International Association, MWIA). A kampány célja az idejétmúlt sztereotípiák eltörlése és a nők csontritkulással kapcsolatos oktatása.

A Brüsszelben megtartott nyitórendezvényen részt vett Ursula Andress színésznő is, aki az ikonikus James Bond-lányt, Honey Rydert alakította az 1962-es „Dr. No” című filmben, és aki maga is csontritkulásban szenved.

– Felvillanyozott, hogy támogathatom a Kortalan nők kampányt, mert olyan hozzám hasonló nőknek szól, akik aktív, teljes életet élnek és nem akarják, hogy a csontritkulás miatt kevésbé élvezzék az életet, vagy fogva tartsa őket a betegség. A csontritkulás egy „csendes tolvaj”, mely megfoszthat minket az erős csontoktól és az aktív élettől anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Viszont korai felismeréssel, pozitív hozzáállással és az életstílushoz leginkább illő kezeléssel a csontritkulás nem feltétlen fogja befolyásolni mindennapi életünket. A csontritkulásban szenvedő nőknek van életpályájuk, családjuk, gyakran utaznak, és oly módon élvezik intenzíven élt életüket, ami saját édesanyjukat biztosan megrémisztette volna. Ezek a nők nem akarják, hogy betegségük megbélyegezze őket. Mindenki évről évre ellenőrizze a csontjait. A csontritkulás engem nem tudott megállítani és Önöket sem szabad megállítania – üzeni a színésznő.

(rpapp)