Az orvos válaszol
A dőzsölés trükkjei
A karácsony és a szilveszter a nagy lakomák időszaka. Ám a mértéktelen evés sok alkohollal kombinálva nem várt eredménnyel járhat. Bizonyos látens betegségek esetében akár az intenzív osztályon fejeződhet be az ünneplés. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyásszal arról beszélgettünk, hogy előzhetjük meg a kellemetlen következményeket.– A hétköznapokban sokan rendszertelenül táplálkoznak. Reggelire, ebédre legfeljebb bekapnak néhány rágcsálni való műtáplálékot. Számukra különösen megterhelő lehet a nagy dózisban befalt karácsonyi menüsor. Milyen veszélyeket rejt ez a gyakorlat?
– Az ünnepi asztalok bősége sokakat meggondolatlanságra csábít. Ám tudni kell, hogy a mértéktelen evés jelentősen megterheli a szervezetünket. Nem csak az emésztőrendszerünkre ró különösen nagy terhet. Megviseli a szívet és az érrendszert is, ennek a következménye akár egy sztrók is lehet. De azt is tudni kell, hogy van olyan betegség, amely akár évekig rejtőzködhet a beteg elől. Az epekő például ilyen; a nagy mennyiségben fogyasztott zsíros ételek és habos sütemények behabzsolása nyomán könnyen epegörcs léphet fel. A cukorbetegek számára is fontos a szigorú diéta betartása, különben a beteg kómába eshet, és az ünneplést egy kórház intenzív osztályán fejezheti be. Hasonlóan veszélyes, ha a dőzsölésnek mértéktelen mennyiségű alkohol is része. Az emiatt fellépő akut hasnyálmirigy-gyulladás szintén hosszas kórházi kezelést igényel.
– A nagyobb ebédek, vacsorák után sokan panaszkodnak légszomjra, amit a nadrágszíj meglazítása sem enyhít. Ez mivel magyarázható?
– A légzőszervi betegséggel küzdők, például az asztmások számára szintén kellemetlenségeket okozhat a mértéktelen evés. A jól megpakolt gyomor feltolja a rekeszizmot, ami akadályozhatja a légzést. Ezen keveset változtatnak az inhalátorok, a beteg jól teszi, ha visszafogja a további evést, inkább jár egyet a szabad levegőn.
– Vannak-e trükkök, amelyekkel baj nélkül túljuthatunk a sokfogásos ünnepi lakomán?
– Hogyne volnának. Fontos például, hogy a sültek, pecsenyék és köretek elkészítéséhez ne használjunk túlságosan sok zsiradékot. Az e fogások mellé tálalt zöld- és gyümölcssaláták, lévén rostokban gazdagok, lazítják az ételsort és megkönnyítik az emésztést. Jót teszünk a szervezetünknek, ha a fogások között 20-25 perces szünetet tartunk. Ilyenkor gyorsan szalad az idő a családi, baráti beszélgetésekkel. Föl sem tűnik senkinek a rövid kényszerpihenő. Egy-egy pohárka könnyű bor vagy szénsavas ásványvíz, vagyis a folyadékpótlás megkönnyíti szervezetünknek, hogy úrrá legyen a táplálék feldolgozásának feladatán.
– Sokan a pálinkától vagy valamilyen más tömény italtól várják ugyanezt. Igazuk van?
– Semmiképpen. A tömény italok újabb megterhelést jelentenek, ráadásul felboríthatják például a szénhidrátegyensúlyt.
– Az ünnepek része a sok aprósütemény, a diós, a mákos és a gesztenyés bejgli, a torták és habok, amelyek szinte folyamatos nassolásra késztetik az embert. Ezt hogyan viseli a szervezet?
– Nehezen. Arra kell törekednünk, hogy a főétkezéseken se együnk többet, mint amennyit egy hagyományos vasárnapi ebéden elfogyasztanánk. A nassolást pedig korlátozzuk egy könnyű tízórainak vagy uzsonnának megfelelő mennyiségre. A mértékletességgel elérhetjük, hogy valóban boldog és békés legyen az ünnep. Én is ezt kívánom minden olvasónknak, valamint áldott, szeretetteljes karácsonyt!