Agypusztító hatása lehet ezeknek az édesítőszereknek!
A vizsgálat során hétféle, alacsony vagy nulla kalóriát tartalmazó édesítőszert elemeztek, többek között az aszpartámot, szacharinot, aceszulfám-K-t, eritritet, xilitolt, szorbitot és tagatózt.Egy friss, 2025. szeptember 3-án a Neurology című orvosi szaklapban közzétett kutatás arra utal, hogy a mesterséges édesítőszerek hosszabb távú fogyasztása negatívan hathat a kognitív teljesítményre.
Ezeket az anyagokat jellemzően erősen feldolgozott élelmiszerekben használják, például ízesített vizekben, üdítőitalokban, energiaitalokban, joghurtokban vagy kalóriaszegény desszertekben.

A vizsgálatban 12 772 brazil felnőtt vett részt, akik átlagosan 52 évesek voltak. A kutatás nyolc éven keresztül követte őket, és a résztvevők részletes étrendi kérdőíveket töltöttek ki, amelyek alapján a kutatók három fogyasztói csoportra osztották őket. A legalacsonyabb napi bevitel átlagosan 20 mg volt, míg a legmagasabb csoportban ez az érték elérte a 191 mg-ot – ez utóbbi például nagyjából egy doboz diétás üdítő aszpartámtartalmának felel meg. A leggyakrabban fogyasztott édesítőszer a szorbit volt, 64 mg-os napi átlaggal.
A résztvevők különböző kognitív teszteken vettek részt a kutatás elején, közepén és végén, amelyek a nyelvi készségeket, munkamemóriát, szóbeli emlékezőképességet és információfeldolgozási sebességet vizsgálták. Az eredmények elemzése során a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, valamint a vérnyomás- és szív- és érrendszeri betegségek jelenléte.
Az adatok alapján kiderült: azok, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztották az említett édesítőszereket, 62%-kal gyorsabb hanyatlást mutattak a gondolkodási és memóriaképességek terén, mint azok, akik alacsony mennyiségben éltek ezekkel az anyagokkal. Ez a különbség a kutatók szerint hozzávetőlegesen másfél évnyi agyi öregedésnek felel meg.
