Fotó: ShutterStock/ESB Professional
Hirdetés

Növekvő pocak, hányinger – a nők esetében ezernyi jól látható jele van a várandósságnak, és legalább ennyi változás következik be az anya szervezetében hormonális szinten is. Ezeknek köszönhető többek között az, hogy mire a csöppség megszületik, beindul a tejelválasztás, képessé válik a szoptatásra, de még annak is megvannak a jól leírható élettani gyökerei, hogy az édesanya az első pillanattól kezdve ragaszkodik az újszülötthöz.

A folyamat szó szerint ősi, mint maga az élet, de a mikéntjére a modern orvostudomány derített fényt. Ezekből a kutatásokból azonban olyasmi is kiderült, amire korábban senki nem gondolt, és ami a mai napig kevésbé közismert: az apa testében éppúgy lezajlanak hormonális változások, mint a párjáéban. Természetesen nem olyan látványosan – ezért sem figyelt fel rá sokáig senki. De bizony tény, amit mára számtalan tanulmány támaszt alá, hogy a férfi szervezetének is számos változáson kell átesnie ahhoz, hogy apa legyen.

Minél többet együtt!

A szülői gondoskodás az egyik legfontosabb emberi viselkedésforma, amely meghatározza az evolúciós és kulturális fejlődést. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy bár a hangsúlyokban lehet különbség a nemek között, az apákra és anyákra egyaránt igaz: az agyuk számos területe részt vesz a szülői kapcsolatok kiépítésében és fenntartásában, sőt a kulcsfontosságú területeken, az agykéregben, az amigdalában és az agytörzsben lezajló folyamatok rendkívül hasonlóak mind a férfiak, mind a nők esetében.

Az agykéreghez tartozik az érzékelés, a gondolkodás, a döntéshozatal és a társas interakciók. Mindkét nem esetében az agykéreg aktivitása növekszik a szülővé válás folyamatában, segítve a szülőket az új felelősségek kezelésében és gyermekük igényeinek megértésében. Az amigdala felelős az érzelmi feldolgozásért és az érzelmek szabályozásáért. E terület mindkét nem esetében aktiválódik a gyermekük iránti érzelmi kötődés kialakulása során. Az agytörzs pedig olyan alapvető funkciókért felelős, mint a légzés, a szívverés és az alvás szabályozása – ezen régió aktivitása szintén növekszik a szülői gondoskodás során. Az agytörzs szerepe a biológiai alapfunkciók fenntartásában hozzájárul a szülők fizikai jólétéhez, ami szükséges a hatékony és érzelmileg kielégítő szülői kapcsolatokhoz.

Korábban írtuk

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a szülői gondoskodás során mindkét nemnél az agy hasonló területei aktiválódnak, van egy lényeges különbség, mégpedig az, hogy ezeket a hálózatokat mi hozza működésbe. Az anyánál maga a várandósság, később a szülés, végül a szoptatás alatt automatikusan beindul a folyamat. Az apa esetében ez közel sem ilyen egyszerű. A férfiaknál külső ingerek, az anyától érkező hang-, látvány- és illatinformációk indítják el az említett hormonális változásokat, a kicsi születése után pedig a gyermek közelsége. Tehát az, hogy egy férfi mennyire tud belenőni az apaszerepbe, hormonális szinten gyakorlatilag attól függ, hogy mennyi időt tölt együtt a családjával.

A bűvös oxitocin

Ha már hormonális változásokról beszéltünk, nézzünk is meg néhány példát. Az oxitocint gyakran boldogsághormonként emlegetik, fontos neurotranszmitter. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az oxitocin pozitív hatásaira az emberi kapcsolatokban, különösen az anya-gyerek és apa-gyerek viszony terén. A hormon termelődése fokozódik szülés közben, a szoptatás során és szoros érintkezés révén, például ölelés vagy más fizikai kapcsolatok által. Az apai ragaszkodás is az érintésen és szoros köteléken alapul, és az oxitocin szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban. Szülést követően az apák vérének oxitocinszintje is emelkedik, leginkább akkor, ha részt vesznek gyermekük gondozásában, mivel az érintés, mint például az ölelés, simogatás vagy egyszerűen csak az együtt töltött idő fokozza az oxitocintermelést. A boldogsághormon pedig éppen az érzelmekkel és a kötődéssel összefüggő agyterületeket a területeket serkenti.

Fotó: ShutterStock/Olena Yakobchuk

De nem csak az érzelmi kötődés kialakításában játszik szerepet, segít a stressz csökkentésében is. Az apai szerep gyakran jár együtt kihívásokkal és stresszhelyzetekkel, és az oxitocin képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét. Ezáltal az apa könnyebben kezeli a nehézségeket, és hatékonyabban tud reagálni a gyermekük szükségleteire.

Pocakot ereszt apa is

A várandós nők szervezete többek között prolaktint is elkezd termelni. Ahogy a neve is utal rá, ez a hormon leginkább a tejelválasztást indítja be, és a szintjének emelkedését a gyermekhez fűződő intenzív érzelmi viszony, a törődés, a gondoskodás élménye váltja ki. Bármennyire meglepő, de ugyanez a prolaktin az apa szervezetében is elkezd termelődni, ám az ő esetében a gyermek megszületése után, és többnyire az együtt eltöltött minőségi idő és a közös játék aktiválja.

Érdekesség, hogy a kismama, majd később a baba közelében az apa tesztoszteronszintje jelentősen lecsökken – a kutatók azt feltételezik, hogy ez az agresszivitás visszaszorításáért és a gondoskodási ösztön kiváltásáért felel. Ugyanakkor vannak ennek nem kívánt mellékhatásai is. Például az, hogy emiatt a férfiak hajlamosabbak lesznek a zsírlerakódásra, és nehezebben tudnak izmot építeni, vagyis a kilók is könnyebben felszaladhatnak ilyenkor. Szintén kártékonyabb tünete a tesztoszteronszint csökkenésnek, hogy emiatt a férfiaknál is jelentkezhetnek a szülés utáni depresszió tünetei – egyes kutatások szerint közvetlenül a gyermeke születése után 14, 3-6 hónappal később pedig az apák 25 százaléka tapasztalja ezt valamilyen mértékben. Márpedig ez pontosan azt teheti tönkre, amire a fent leírtak alapján a legnagyobb szükség volna: a depressziós apa kevésbé lesz kapható arra, hogy felszabadultan játsszon vagy bármilyen más formában minőségi időt töltsön gyermekével.

A többség számára ugyanakkor az apasággal alakuló változások megkönnyítik a tennivalókat, vagyis szervezetük alkalmazkodik a rá váró feladatokhoz. Ez pedig pozitívan hat a gyermekre is, akinek erősebb és egészségesebb kapcsolata alakul ki az apjával.