Fotó: MTI
Hirdetés

Az advent, az „Úr eljövetele” a Megváltó születését megelőző szent várakozás ideje. A keresztény kultúrkörben a karácsony első napját, azaz december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Lévén mozgó ünnep, mindig a Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számítjuk, ami az idén december 3-ára esik. A korábbi évszázadokban szokás volt ilyenkor böjtöt tartani, és tiltott volt a zajos mulatság, a lakodalom. És bár a hívek között ma is sokan tartják az adventi böjtöt, ez már nem előírás a katolikus egyházban. A világ szekularizálódik, az advent valódi üzenete eltűnőben, aminek részben kereskedelmi okai is vannak, hiszen a bevásárlóközpontok a non stop fogyasztásra sarkalnak, a boltok már október elején kipakolják a karácsonyi készleteiket, a médiából pedig ömlik, hogyan tehetjük a lehető legtökéletesebbé az ünnepet, hogyan élhetjük át a karácsonyi varázslatot. Ám ha csakis erre figyelünk, előfordulhat, hogy mire elérkezik december 24-e, holtfáradtan és némi csömörrel indulunk neki az ünnepnek. Persze ennek egyáltalán nem kell így lennie.

Önzetlenül adni

Tudatos tervezéssel, rendhagyó programokkal és főként azzal, ha az ünnep lelkiségét emeljük a fókuszba, elérhetjük, hogy az idei év vége ne csak a rohanásról szóljon. Ilyen lehetőség például az adakozás. A British Columbia-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a jótékony célokra fordított kiadás boldogabbá teszi az embert, ami részben azzal magyarázható, hogy egy ilyen gesztus alkalmával önmagunkat építjük. Mások támogatása ugyanis stimulálja az agy jutalmazóközpontját, amire testünk fokozott dopamin- és oxitocintermeléssel válaszol. Jobb lesz a hangulatunk, nő az önbecsülésünk, eredményesebben tudjuk kezelni a stresszt, és végső soron erősödik az immunrendszerünk. A kutatók szerint ez a mechanizmus olyannyira hatékony, hogy önmagában már az a tudat is boldogító, ha visszaemlékszünk egy-egy ilyen pozitív élményre az életünkből. Az adományozás, a jótékonykodás pedig ragályos, vagyis ha azt látjuk, hogy mások adnak, nagyobb eséllyel kapunk kedvet mi is hozzá, különösen ha számunkra fontos személy az adakozó. Persze nem csak adományokkal lehet segíteni, egy jó szó vagy akár a szomszédunknak nyújtott önzetlen segítség is elindíthat pozitív változást a lelkünkben. Nem beszélve arról, hogy mindezzel a gyerekeinknek is példát mutathatunk.

A statisztikák szerint a karácsonyt megelőző időszakban az emberek mindig jóval többet szánnak adakozásra. A keresztények erről tágabb kontextusban gondolkodnak, úgy vélik, az adakozás Isten ajándéka, és minden jó szívű segítségben Isten áldása és dicsősége mutatkozik meg: „a jókedvű adakozót szereti az Isten”. Nem csoda hát, ha az egyházak – egész évi önzetlen munkájuk mellett – kiemelt időszakként kezelik az advent heteit. A Magyar Református Szeretetszolgálat ilyenkor indítja útjára a Szeretetdoboz akciót, hogy a tartós élelmiszerekkel, tisztító- és tisztálkodási szerekkel megtöltött dobozokat eljuttassa a rászoruló családoknak. Aki részt szeretne venni ebben a programban, a szervezet honlapján tájékozódhat az átvételi pontokról. A Várkert Bazár adventi programjain ugyancsak csatlakozhatunk az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez: a Budavári Palota Szent István termében, az YBL6 Művészeti Térben vagy a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekben lehet adományokat elhelyezni, míg a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciója november 24-e és december 18-a között települ ki a Városháza parkba. A civil szervezetek is igyekeznek advent idején egy-egy jó ügyet felkarolni, Kecskeméten például a Iustitia Egyesület szervez december 2-án közösségi futást; a nevezési díjjal olyan gyerekeket szeretne segíteni, akiknek nem jutna ajándék a karácsonyfa alá. És mint minden évben, idén is ellátogat Budapestre a finn Mikulás, azaz Joulupukki a Mikulásgyár meghívására: az adományokat december első három hetében gyűjtik, amiket a Gyermekétkeztetési Alapítvány és számos település vezetője, családsegítője oszt majd szét a rászorulók között.

Orient Expressz

A bevásárlást nem lehet megúszni, a szinte kötelezővé vált „shoppingolást” azonban igen. Megoldás lehet, ha a szeretteinknek tárgyak helyett élményt adunk. A rohanó mindennapokban úgyis egyre kevésbé tudunk egymással értékes időt tölteni, így tényleg kincset ér – és főképp szívet melengető emlékké válik majd – egy-egy közös kaland. És ehhez nem kell sok: az egymásra figyelő beszélgetések, a korcsolyázás, a közös vacsora vagy éppen játék mind lélekmelengető program lehet. Ha valaki pedig igazán meg szeretné adni a módját, arra is van lehetőség: az Agatha Christie híres regényéből is ismert Orient Expressz idén adventkor a Déli pályaudvarról indít járatokat Bécs felé, az utasok pedig igazi történelmi miliőben tehetik meg az utat a császárvárosig.

Korábban írtuk

A karácsonyi ünnepkör nélkülözhetetlen programja A diótörő című balett, legyen az Csajkovszkij halhatatlan zenéjére készített klasszikus vagy éppen kortárs feldolgozás. Az Operaház lenyűgöző előadása mellett – mert kihagyni nem érdemes – akad alternatíva a rendhagyó megközelítésekre is. Ilyen például a legkisebbeknek szóló Babaszínház – Diótörő, a mesés hangszerbemutatóval egybekötött koncert a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában december 8-án a PannKa Közösségi Térben, de ugyancsak kitűnő választás lehet a december 15-én a Zeneakadémián tartott Diótörő-előadás is a Danubia Zenekar tolmácsolásában, és kedves programnak ígérkezik a Várkert Bazár Rendezvényterében december 12-én az OpeRandi adventi estje is, amely A diótörő birodalma címmel az örökzöld mesét járja körül izgalmas beszélgetésekkel. És hogy teljes legyen az élmény: a programot balettrészletek is színesítik.

Fotó: MTI

Éjszakai csillagles

Lődörögni, nézelődni a karácsonyi vásáron, inni egy forralt bort már-már kötelező adventi program: a három alkalommal Európa legszebb vásárának megválasztott Advent Bazilika, vagyis a Szent István-bazilika előtti téren megrendezett kézműves vásár tényleg lenyűgöző, idén november közepétől már nyitva áll. Ugyanakkor Óbudán is érdemes körülnézni, a Fő téri advent az egyik leghangulatosabb a fővárosi rendezvények között: a Krúdy által olyannyira kedvelt Óbuda múltbéli házai között, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pedig mi másban, a boldog békeidők karácsonyaiban merülhetünk el. A Várkert Bazárban december 9. és 12. között Borbás Marcsi rendhagyó tárlatvezetésén a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételekkel lehet ismerkedni, a Budai Várséta alkalmain pedig megismerhetjük, hogyan töltötte Erzsébet királyné a karácsonyait. Persze érdemes kirándulást szervezni akár Győrbe is, ahol az Öt Templom Advent programsorozattal különleges adventi koncerteket hallgathatunk, de a legtöbb nagyvárosban, így például Pécsett, Sopronban vagy Miskolcon is tartalmas programokkal készülnek advent idejére.

És ha már roppant módon szabadulnánk a városi zajtól, érdemes egy-egy decemberi hétvégén ellátogatni a hegyekbe: a Mátrában, az ország legmagasabb pontján minden esélyünk megvan arra, hogy hóesésben csodálkozzunk rá a téli táj szépségeire. A Bükkben álló Bükki Csillagda pedig az év utolsó hónapjában is tart esti csillaglest; december 2-án például a Perseus ikerhalmazt, a Fiastyúkot és a Holdat, december 9-én a Szaturnuszt és a Jupitert, december 16-án az Adroméda galaxist is láthatjuk egy tiszta, csillagfényes éjszakán az intézmény kupolájából. A decemberi csillagvadászat pedig igazán különleges program, már csak azért is, mert a koromfekete ég bársonyán felragyogó csillagok pontosan azt a látványt nyújtják, amit elődeink is megcsodáltak kétezer évvel ezelőtt azon a bizonyos éjszakán.