Fotó: ShutterStock/Peter Gudella
Hirdetés

– Az iskolakezdés óta állandósultak a közlekedési dugók, amelyek önmagukban megemelték a légszennyezettségi értékeket. A méhlegelőknek csúfolt gaztenger fűféléi ontják magukból a szennyezett pollent. Mindez csak az allergiásoknak és az asztmásoknak okozhat panaszokat?

– A helyzet sajnos minden városi lakost érint, de kétségtelen, hogy az asztmások és más légzőszervi betegséggel küzdők, valamint az allergiások különösen megszenvedik a korábban elképzelhetetlen mértékű pollenkoncentrációt és légszennyezettséget. Jelentősen súlyosbodhatnak tüneteik, vagy éppen gyakoribbak lesznek a köhögési vagy fulladásrohamok.

– A közlekedési káoszt sokan az ötletszerűen telepített biciklisávok számlájára írják. Valóban jó szolgálatot tesznek ezek a kerékpározóknak?

– Ahogy én látom, elég kevesen használják őket, jobbára csak az ételfutárok munkáját könnyítik meg. Pillanatnyilag. Náluk esetleg nyolc-tíz év múlva jelentkeznek a mai szennyezőanyagok beszívásának következményei, légzőszervi megbetegedés vagy daganat formájában.

Korábban írtuk

– Mit tegyenek azok, akiknél már megjelentek valamely hasonló megbetegedés tünetei?

– Aki teheti, napközben ne menjen az utcára, és ne is szellőztessen. Aki mégis kénytelen elmenni otthonról, inkább korán reggel tegye. Akkor talán még nincs akkora por, ami a pollent is szállítja, és mérgező anyagokból is kevesebb van a levegőben. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a közlekedési dugókban pöfögő járművek kipufogógáza az elhanyagolt közparkokban és a villamossínek mellett a járdaszegélyeknél tenyésző gyomnövényekre is hatással van. A virágpor részecskéi telítődnek káros anyagokkal, így nem csak a parlagfű, más fűfélék is súlyosan allergizáló hatásúvá válhatnak. Éppen ezért azt javaslom, töltsük föl álarckészleteinket, és bátran használjuk őket, ha közlekednünk kell a városban. Ez azért is előnyös lehet, mert mint a fertőzöttségi adatok mutatják, újra terjedőben van a Covid. A mostani mutáció ugyan általában nem okoz súlyos megbetegedést, de néhány napos influenzaszerű állapotot igen. A maszk segítségével ezt is elkerülhetjük.

– Szellőztetés helyett mit javasol?

– Jó szolgálatot tehet a légkondicionáló, ha légtisztító funkciója is van. Emellett a gyakori porszívózás, hajmosás és ágyhúzás szintén ajánlott. Összességében érdemes megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyeket az allergiások jól ismernek.

– Mondjunk búcsút a délutáni levegőzésnek, kora esti sétáknak?

– A budapestiek az elmondottakkal ellentétben még mindig szerencsés helyzetben vannak, hiszen a várost szinte körül­ölelik az erdők, és még a pesti oldalon is találunk városi erdőket. Inkább ezeket látogassuk, ha jó levegőre vágyunk. Emellett minden érintettnek ajánlom, hogy keresse fel a kezelőorvosát. Ő bizonyosan tud ajánlani olyan készítményt, ami nem vész össze az állandóan szedett gyógyszerekkel, de enyhítheti a panaszokat a jelenlegi körülmények ellenére.

– A liberális városvezetésnek köszönhetően nem csak a légszennyezettségi adatok romlottak az utóbbi években. Azzal is szembe kell nézniük a fővárosiaknak, hogy a meleg kora őszi időben a hajléktalanok inkább a közparkokban és az aluljárókban táboroznak, elkerülve a hajléktalanszállókat. Ők is tartogathatnak valamilyen egészségi kockázatot számunkra?

– Sajnos azt kell mondjam: igen. A vizsgálatok azt mutatják, hogy körükben erősen terjed a tbc. Elegendő, ha nem figyelünk rá, hová lépünk. Akár a cipőnk talpán is hazavihetjük a betegséget kiváltó kórokozókat.