Fotó: shutterstock.com/Anneka
Hirdetés

Bizonyos áruk esetében a csomagolás elkerülhetetlen, az ajándékozásnál azonban ez inkább hagyomány, mint szükség. A karácsonyi meglepetések ünnepi díszbe öltöztetésének régi tradíciója van, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Nem csoda, hogy az év végéhez közeledve a boltok egyik legkelendőbb árucikke a csomagolópapír. Az ünnep előtt órákat szánunk arra, hogy gondosan bebugyoláljuk a másiknak szánt ajándékot, miközben tudjuk, hogy a papír néhány nap múlva egyetlen rántással lekerül a benne lévő tárgyról, majd hatalmas galacsinná alakulva a kukában végzi. Sokan azzal nyugtatják lelkiismeretüket, hogy ha a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül a szemét, akkor nincs gond. Ám a csomagolópapír újrafeldolgozása meglehetősen problémás: az olcsó, vékony papír rostjai miatt kevéssé alkalmas erre, ráadásul a festék és a műanyagrészecskék a bomlást is nagyon meglassítják. Ha pedig zsíros, olajos lesz a felület, egyenesen alkalmatlanná válik az újrahasznosításra.

Néhány éve elképesztő adatok láttak napvilágot a papírhulladék-termeléssel kapcsolatban. Angliában például megközelítőleg 370 ezer kilométernyi papírt, csomagolóanyagot használnak fel és dobnak ki az év utolsó hónapjában, ezzel a mennyiséggel több mint kilencszer körbetekerhetnénk a Földet. Egy kutatás szerint a magyarok fejenként nagyjából 400 kilogramm szemetet termelnek, ennek a mennyiségnek közel egynegyede papír, aminek felét a csomagolóanyag, közte a díszpapír teszik ki. Decemberben jelentősen, mintegy 10-15 százalékkal is növekszik az átlagos papírfogyasztás, közben az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot. Míg azonban a fenyőfavédők tábora évről évre gyarapszik, addig a csomagolásmentes ajándékozás hívei csak nagyon lassan szaporodnak. Pedig a papír előállítása nemcsak tényleges erdőirtással jár (egy tonna papír előállításához körülbelül hat felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség), hanem jelentősen szennyezi is a környezetet.

De hogyan tehetjük zöldebbé az ünnepet? A leginkább környezetbarát megoldás az, ha nem csomagolunk. De vannak emellett környezettudatos praktikák is. A szakemberek első számú tanácsa, hogy kerüljük a fehérített és a festett csomagolópapírt, használjunk inkább 100 százalékban újrahasznosított barnát, ami díszekkel kiegészítve nemcsak környezetkímélő, hanem mutatós is. Ha a megvásárolni kívánt terméken szerepel az FSC vagy a PEFC felirat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy környezetbarát anyagot választottunk. Jó, ha kerüljük a celluxot is, ügyesen hajtogatva anélkül is lehet boldogulni. A kötöző pedig legyen rafia vagy spárga a műanyag szalag vagy masni helyett, ha ugyanis földünk jövőjéről van szó, minden apróság számít.