A méregtelenítő léböjtöt ajánlanám az elsalakosodott szervezet megsegítésére – javasolja hat év tapasztalata alapján dr. Sümeghyné Bartos Éva pedagógus, mentálhigiénikus böjtszakértő, aki dr. Sári Erzsébet belgyógyász-természetgyógyásszal karöltve, a Dunakanyar Léböjtházban méregtelenítő léböjtkurzusokat vezet. Olyan ősi módszerről van szó, amely kiváló az egészség megőrzésére és helyreállítására.

Léböjt alatt a szervezet megszabadul a káros anyagoktól, ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben, gyakran még a lélek is megkönnyebbül. Hippokratész, az ókor máig sokat emlegetett orvosa szerint a böjt elve az, hogy a lecsökkentett táplálkozás időszakában a szervezet mozgósítani tudja tartalékait, öngyógyító képességét, miközben megtisztítja önmagát.

A hangsúly a tisztításon van, ami azért a leghatásosabb módszer, mert ilyenkor a bélnyálkahártya teljes hosszán, nagy felületen megy végbe a folyamat. Ezért is nevezik „kés nélküli operációnak”, mert a sejtekben és a sejt közötti térben is olyan alapos nagytakarítás történik, amit mással nem lehet elérni.

– Ilyenkor a szervezet öngyógyító, öntisztító képessége is harcba száll. Böjtöléskor a saját táplálékkészletünkből élünk, amikor a kötőszövetekben felhalmozott salak és méreganyagok, a kórokozók, az elhalt sejtmaradványok, a nehézfémek, sőt a nikotin is kiürül a szervezetből. Ugyanakkor lebomlanak a zsírszövetek, a belek és az erek lerakódásai is, így néhány felesleges kilótól is megszabadulunk. A böjtölés azonban nem azonos az éhezéssel, hiszen az éhségérzet egy-két napon belül megszűnik, mivel az emésztőrendszer leáll, s helyettük a kiválasztó szervek dolgoznak intenzíven. Méregtelenítéskor a szervezet működő sejteket soha nem bont le, hiszen szigorú szelektivitással dolgozik. Ezért a böjtkúra alatt nagyon fontos a mozgás, ilyenkor ugyanis felgyorsul a vérkeringés, így a méreganyagok gyorsabban jutnak el a kiválasztó szerveinkbe. A böjt során nemcsak a testünk méreganyagaitól és a kellemetlen zsírpárnáktól szabadulunk meg, hanem a rossz szokásainktól, félelmeinktől is. Mentálhigiénés szakemberként gyakran tapasztalom, hogy a böjt alatt az érzelmi élet is sokkal intenzívebb, mindennek nagyobb emocionális töltése van – mondja a szakember.

Bár a léböjt rendkívül hasznos és hatásos, óva intünk mindenkit attól, hogy egyedül kezdjen neki, mert a tudatlanság következtében böjtkrízis léphet fel, s ha ilyenkor nem segítünk a testünknek bőséges bázisbevitellel, a savak felgyűlhetnek, így a szervezet az önmérgezés állapotába kerülhet, hiszen a hirtelen felszabadult sav- és salakmennyiséget nem tudja semlegesíteni. Léböjttel ezért csak gyakorlott, kvalifikált böjtvezető és lehetőleg orvos felügyelete mellett méregtelenítsünk!

R. Papp Ágnes