Fotó: ShutterStock/Photosiber
Hirdetés

Az üzletekben sokféle szintetikus édesítőszert kínálnak. Ezeket ma már nem csak a cukorbetegek vásárolják, a fogyókúrázók is szívesen élnek velük. Ám ma már hallani e készítmények káros hatásairól is. Önnek mi a véleménye alkalmazásukról?

– Sokáig az volt a közhiedelem, hogy ezek a készítmények segítenek abban, hogy megőrizzük testsúlyunkat, támogatják a fogyókúrát, megelőzik a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Egy francia tudóscsoport vizsgálatai azonban megcáfolták e vélekedést. A kilenc évig tartó, több mint 105 ezer ember bevonásával lezajlott követéses vizsgálat során a tesztalanyok közel 40 százaléka cukor vagy méz helyett rendszeresen használt szintetikus édesítőszereket. A kutatás elgondolkodtató eredményeket hozott.

Nem segítették a fogyókúrát a szintetikus szerek?

– Ennél rosszabb a helyzet. Kiderült, hogy rendszeres alkalmazásuk nem csökkenti, hanem növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egyelőre nem tisztázott pontosan, hogy ezek a készítmények milyen módon hatnak a hasnyálmirigyben lévő béta sejtekre, milyen mértékben csökkentik az inzulintermelést. Azt viszont igazolták a tudósok, hogy a szintetikus édesítők emelik az éhgyomorra mért vércukorszintet, és gátolják a zsírlebontást. Az is bebizonyosodott, hogy felborítják a bélflóra egyensúlyát, ami gyengíti az immunrendszert. A WHO is kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a lehetséges rizikók miatt egészséges embereknek nem ajánlják a szintetikus édesítőszerek használatát. Számukra ezek kifejezetten ártalmasak.

Korábban írtuk

A vizsgálat fényt derített más, egészségre veszélyes mellékhatásokra is?

– Felmerült, hogy ezek a szerek károsíthatják a szív- és érrendszert, sőt az is, hogy fokozzák az emlőrák kockázatát. E feltevéseket azonban egyelőre nem igazolták a vizsgálatok. Ez azt jelenti, hogy e területen tovább kell folytatni a kutatásokat. Azért is, mert a feldolgozott élelmiszerek egy része is tartalmaz ilyen mesterséges édesítőszereket.

Az egészséges ember térjen vissza a cukorhoz?

– Aki fogyni akar, az iktassa be a napirendjébe a rendszeres mozgást, és mondjon le a cukrozott üdítőkről, a túlédesített süteményekről. A mértékletes cukorfogyasztás vagy a méz nem árt annyit a szervezetünknek, mint a szintetikus készítmények.

A cukorbetegek ezzel a lehetőséggel nem élhetnek, számukra elő vannak írva a diéta szabályai. Nekik is számolniuk kell az említett rizikókkal?

– Sajnos igen. Nagy valószínűséggel rontja a szénhidrát-anyagcserét.

Mit tehetnek, ha nem akarnak teljesen lemondani az édes ízekről?

– Vannak természetes édesítőszerek is. Ezek egyike a stevia. Ez a dél-amerikai gyógynövény eredendően rendkívül édes, édesítő hatása jelentősen meghaladja a kristálycukorét.

Ez is olyan könnyen beszerezhető, mint a szintetikus szerek?

– Hogyne. Szárított leveleiből készítenek szirupot, tablettát, de forgalmazzák por alakban is. Igaz, drágább, mint a szintetikus változatok. Ám fogyasztása jelentősen csökkenti egészségünk romlásának kockázatát.