Az Ikrényi-tó az extrém sportok paradicsoma. A Győr melletti ikrényi leágazás után másfél kilométernyire található. Vizét 2004-ben vizsgálták utoljára, akkor kiváló minősítést kapott. A bányatóból kialakított strandot a vízi sportok szerelmesei már jó ideje látogatják. Nem véletlenül, hiszen játszhatnak a homokos strandröplabda-, foci- vagy lábtengópályán, és kezdőként is nekivághatnak a wakeboardozásnak a drótköteles vízisípályán, a helyszínen minden kellék kölcsönözhető. Egyébként évről évre itt rendezik meg a magyar wakeboard-bajnokságot is.

Az ország negyedik legnagyobb természetes tava a Szelidi-tó, az ötvenegyes út közelében, Kalocsától tizenöt kilométerre, északkeletre található. Északi partja hirtelen mélyülő, néhány méteres szélességben nád uralja, vize átlagosan három méter mély, a sekélyebb partszakaszokon azonban kisgyerekkel is lehet strandolni és akár csónakázni is. Legkönnyebben autóval közelíthető meg, és sok helyen nem kell fizetni a parkolásért, nyáron menetrend szerinti buszjárat is van. Bármelyik nyaralófalut választhatjuk, könnyen és olcsón találhatunk szállást.

Különösen ajánljuk a Szelid nevű falucskát. Sátorozni a tó körül tilos! A hivatalos strandokon van belépő, ott büfét és illemhelyet is találunk. A szabad strandok kisebbek és nyugisabbak. A környék természetvédelmi terület, érdekes növény- és állatvilággal, emellett a tó igazi horgászparadicsom. A környéken működik kertmozi és diszkó is. A fizetős strandokra egy felnőttjegy általában háromszáz forint, a gyerekbelépő kétszáz forint, négy óra után viszont ugyanez csak százhatvan és száztíz forint. A tó vize a 2004-ben mért ÁNTSZ-adatok szerint megfelelő.

A Budapesttől negyven kilométerre lévő Velencei-tó az M7-esen Balaton felé tartva közelíthető meg. Ez legfiatalabb természetes tavunk. Kedvelt strandja a Gárdonyi Sport Beach, ahol kulturális és sportprogramokat is szerveznek. Partja füves, nem túl árnyékos, de jól felszerelt: szabadtéri zuhanyzók, öltözők, illetve a strandon büfé és étterem is található. A gyerekeket óriáscsúszda, felfújható kalandpark és vízifoci várja, de időnként sátorbábszínház is van itt. A sportolni vágyók választhatnak a foci- és röplabdapálya vagy a minitenisz közül, a hétvégi belépőjegy áráért pedig az aquafitness és a kangoo jump programokon is részt vehetünk. A vállalkozó kedvűek számára habpartit rendeznek minden szombat délután. A számos rendezvény, koncert látogatásához elég egy hétvégi belépőt váltani. A felnőttbelépő négyszázhúsz, hétvégén ötszázhatvan forint, a gyerekjegy (háromtól tizenkét éves korig) kétszázhatvan, hétvégén kétszázkilencven forint. Ha csak a koncertre megy ki valaki (este hat után), a belépő már ezerkétszáz forint. A parkolójegy ára egy napra ötszázharminc forint. A tó vize Agárdnál és Gárdonynál is megfelelő minősítést kapott.

Aki romantikára vágyik, az a Tisza-tó felé vegye az irányt! Magyarország második legnagyobb tava, amelyen keresztülfolyik a Tisza, Budapesttől száznegyven kilométerre található. Változatos élettereinek köszönhetően megfér itt egymás mellett a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző-napozó nyaraló, és a horgász is. Ugyan a tavat mesterségesen hozták létre, de szigetei, holtágai és vízi világa miatt nagyon vadregényes. Leglátogatottabb partja a tiszafüredi, szabad strandja ideális kisgyerekes családoknak. Vize lassan mélyül, és gyorsan felmelegszik. A csendesebb falvak kedvelőinek Poroszlót ajánljuk, strandja igazi természet közeli élményt nyújt. A füves parton árnyékos helyre is húzódhatunk. Mind a part, mind a víz nagyon tiszta. Érdemes csónakot bérelni és akár többórás túrára indulni a tavon (motorcsónak egész napra ötezer forint körüli áron bérelhető). A tó déli részén, a tizennégy kilométeren elnyúló Abádszalóki-öböl a motoros sporteszközök paradicsoma (jet-ski, vízisí, vízibanán, motorcsónak, kenu bérelhető), homokos partja a mozgalmas, a hangos turizmus kedvelőinek ajánlott. Az Abádszalóki Nyár programsorozat állandó szórakozási lehetőséget biztosít. A tó középső és északi részén található madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része. Kétezer-ötszáz hektárnyi területén kétszáz madárfaj él. Szervezett csónaktúrán megnézhetjük a vízivilágot.

Az abádszalóki strandon egy felnőttbelépő háromszázötven, gyerekeknek (14 éves korig) háromszáz forint. A parkolás óránként százötven forint. A strand szeptember közepéig mindennap este hatig van nyitva. Vize az ÁNTSZ kiváló minősítését kapta. A Pécstől tizenhat kilométerre található orfűi tó körül egész kis üdülőváros épült ki. Egy felnőtt belépő ötszáznegyven forint, hatéves korig a gyerekek ingyen strandolhatnak. Az ÁNTSZ jelentése alapján 2004-ben a víz minősége nem volt megfelelő, de idén júniusban már kiváló minősítést kapott. Talán kevesen ismerik a Dunavarsány mellett, a Taksony és Bugyi közti úton, a hatos kilométerkőnél található Rukkel-tavat, pedig strandja régóta üzemel. Óriási parkosított területén korszerű büfék, sörözők, mosdók és csúszdák várják a fürdőzni vágyókat. A felnőttjegy ezer, a gyerekeknek hatéves korig ötszáz forintba kerül. A korlátlan csúszdabelépő kétezerötszáz, egy csúszás százötven forint. Vize ugyancsak kiváló minősítést kapott.

R. Papp Ágnes


Tízezer forint

Folyókban és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken lehet, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek számít az is, ha játékcsónakkal, vízibiciklivel, matraccal megyünk be a vízbe. Tilos úszkálni a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizeken és a városok belterületén lévő szabad vizeken, illetve ahol ezt tiltótábla jelzi. Az illegálisan fürdőzőket akár tízezer forintig terjedő büntetéssel is sújthatják.

Egészséges vizek

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján mindenki tájékozódhat a fürdőzésre alkalmas magyarországi helyekről. Elvileg ugyan csak azokat a vizeket mérik, ahol megengedett a fürdés, de néhány tiltott, mégis nagyon népszerű hellyel kivételt tesznek, és vizének minőségét a nyári üdülési szezonban a fürdésre való alkalmasság szempontjából rendszeresen vizsgálják.

Vigyázat, bányató!

Ha kitör a kánikula, senkit nem tántorít el a tiltótábla, még a kijelöletlen partszakaszok is megtelnek fürdőzőkkel. Pedig az ártalmatlannak tűnő bányatavak (legismertebbek az Omszki- és Budakalászi-, ismertebb nevén Lupa-tó) számos veszélyt rejtenek. A víz minőségét többségüknél nem ellenőrzik, pedig a közeli mezőgazdasági területekről akár mérgek is kerülhetnek a tóba. A higiéniás feltételek hiánya miatt pedig egyéb fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen az ellenőrzés nélkül működő vadstrandokon megoldatlan az elsősegélynyújtás, nincsenek mellékhelyiségek, öltözők, és nincs szemétgyűjtési lehetőség sem. E tavak többsége nem alkalmas a fürdőzésre, elsősorban nem a vízminőség, hanem a hirtelen mélyülés miatt. A bányatavaknak lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni. A hirtelen vízbeugrás, például gumimatracról, izomgörcsöt vagy akár szívbénulást is okozhat. Emellett pedig a beláthatatlan, változó mélység, a tófenekén rejlő drótok, és az ott felejtett alkatrészek is sérülést okozhatnak.