Hirdetés

Testékszereket már az ókorban is előszeretettel hordtak az emberek, igaz, elsősorban a társadalmi hovatartozás kifejezéseképp, nem pedig díszként. Nyugat-Európában a 90-es években vált divattá a pirszing, amit ma már a legrejtettebb testtájékokon is szívesen viselnek. Noha a reflexológiát mint terápiás eljárást a legtöbb ősi kultúrában ismerték valamilyen formában, a fülbe szúrt testékszer szervezetre gyakorolt jótékony hatását csak azután kezdték el komolyabban vizsgálni, hogy az ilyet viselők körében jelentősen csökkentek a fejfájásos panaszok. Mivel a fül egyes pontjainak ingerlése bizonyítottan pozitív hatással van bizonyos belső folyamatokra, egyre többen döntenek úgy, hogy egészségügyi céllal testékszert rakatnak a hallójáratuk fölötti porcba, abba az akupresszúrás pontba, amely fájdalomcsillapító és relaxáló hatással lehet az egész szervezetre. A megfelelő pontot műszerrel határozzák meg, majd a jelölést követően ebbe a pontba szúrnak, így stimulálva a szervezet számos funkciójáért felelős vagust vagy közismertebb nevén bolygóideget.

A speciális fülbevaló, amit nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is ajánlanak, az elsődleges, vagyis nem szervi eredetű fejfájások esetén a leghatékonyabb, azaz ahol nincsen a háttérben mögöttes betegség: ilyen a migrénes, a cluster-, a tenziós vagy hipertenziós, a hormonális és a frontérzékeny fejfájás is.

– Egy internetes cikkből tudtam meg, hogy létezik ilyen gyógymód. Kezdetben szkeptikus voltam, azt gondoltam, biztosan humbug, aztán amikor egy fórumon elkezdtem olvasgatni a tapasztalatokat, be kellett látnom, hogy egyáltalán nem az – meséli Horváth Barbara, aki nyolc év szenvedés után döntött úgy, ad egy esélyt a migrénpirszingnek. – A kórházban tetőtől talpig kivizsgáltak, ám semmiféle szervi okot nem találtak. A neurológus felírt egy erős gyógyszert, amiből csak hat darabot szedhetek be havonta. Ennél azonban lényegesen többet fáj a fejem, kénytelen voltam más megoldást is keresni.

A főállású édesanya nagyon félt a karika behelyezésétől, de mint mondja, nem érzett többet egy szúnyogcsípésnél, és az egész folyamat – az előzetes állapotfelméréssel együtt – nem tartott tovább negyedóránál. Barbara három hete viseli az ékszert, és bár eddig csak minimális változást érzékelt, azt mondja, türelmesen vár, hiszen ahogy arról tájékoztatták is, hosszabb idő is eltelhet, mire az ékszer kifejti hatását. Ha a javulás mégsem következik be, kap egy megerősítő pirszinget a másik fülébe. A tapasztalatok szerint nagyon kevés az olyan páciens, aki ezután sem tud beszámolni semmiféle pozitív változásról.

Korábban írtuk

– Teljesen nem szűntek meg a panaszaim, de a korábbi 10-12 alkalom helyett ma már csak havi egyszer-kétszer fáj a fejem, akkor is nagyon enyhék a tünetek, egy egyszerűbb gyógyszerrel is el tudom őket mulasztani – mondja Juhász Vivien bolti eladó, aki egy éve visel fülpirszinget. Hozzáteszi, az első hetekben kissé érzékeny volt a szúrás területe, előfordult, hogy duzzanat keletkezett körülötte, a tájékoztatóban leírt ápolási tanácsok betartásával azonban néhány hónap alatt teljes gyógyulást ért el.

Ma már nem csak a migrént enyhíthetjük testékszerrel. Egyes pszichoszomatikus tünetek, úgymint a szorongás, pánik, stressz, alvászavar, depresszió, fülzúgás és allergia enyhítésére javasolják az úgynevezett Shenmen pirszinget. A klimaxpirszing a változókor tüneteinek enyhítésére szolgál, a slim- vagy étvágycsökkentő pirszing pedig a fogyókúrában nyújthat segítséget, kiegészítő módszerként. n