Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a betegek — még előrehaladott stádiumban is — képesek lehetnek befolyásolni a betegség kimenetelét, amennyiben tudatosan változtatnak életmódjukon.

„Ez a kérdés hangzik el a leggyakrabban a pácienseim részéről: mit tehetek én magam azért, hogy javítsam az esélyeimet, és a lehető leghosszabb ideig éljek?” — mondta Dr. Kimmie Ng, a kutatás vezetője, a Dana-Farber Rákkutató Intézet (Dana-Farber Cancer Institute) gasztrointesztinális onkológiai részlegének helyettes vezetője.

A még nem publikált, de a kongresszuson bemutatott kutatás ezerhatszázhuszonöt, harmadik stádiumú vastagbélrákos beteg adatait vizsgálta. Ez a stádium azt jelenti, hogy a daganat már elérte a környező nyirokcsomókat, de nem terjedt tovább a szervezet más részeire.

A betegek ugyanabban kezelésben részesültek: először megműtötték őket, majd három–hat hónapon át tartó kemoterápiás kezelést kaptak. Az étrendjükről a kezelés alatt és azt követően is részletes kérdőívet töltöttek ki, majd a kutatók öt éven keresztül követték nyomon az egészségi állapotukat.

Az eredmények egyértelműek: akik rendszeresen fogyasztottak „gyulladást előidéző” ételeket — például többszörösen feldolgozott termékeket, cukros és zsíros ételeket —, azoknál akár 87 százalékkal nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik gyulladáscsökkentő étrendet követtek.

Mit jelent a gyulladáscsökkentő étrend?

A kevésbé gyulladáskeltő étrend nagyrészt növényi alapú és rostban gazdag, és olyan ételeket tartalmaz, mint a paradicsom, sötétzöld növények (mint a kelkáposzta vagy a spenót), magvak, omega-zsírsavakban gazdag halak (mint a lazac), és gyümölcsök (bogyófélék, alma), de megfelelő mennyiségben a kávé is gyulladáscsökkentő hatású.

Ezzel szemben kerülendők a cukorban és telített zsírokban gazdag, illetve többszörösen feldolgozott ételek.

A mozgás is döntő tényező

A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy a fizikai aktivitás szintén csökkentette a halálozás kockázatát.

Azok a betegek, akik gyulladáscsökkentő étrendet követtek, és hetente legalább három alkalommal, legalább egy órát gyors sétával töltöttek, 63 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármely okból a kutatás öt esztendeje alatt.

Egy másik — szintén az ASCO kongresszusán ismertetett — tanulmány azt találta, hogy a rendszeres testmozgás 28 százalékkal csökkentette a daganat kiújulásának, újabb daganat kialakulásának vagy az elhalálozásnak a kockázatát.

Fotó: shutterstock.com

Főzz az életért!

Dr. Heather Greenlee, a seattle-i Fred Hutchinson Rákközpont (Fred Hutchinson Cancer Center) integratív orvoslási igazgatója szerint a daganatos betegek gyakran nem tudják, hogyan kezdjenek bele egy hosszú távon is fenntartható étrendváltásba. Éppen ezért hozták létre a Cook for Your Life (Főzz az életért!) programot, amely gyakorlati segítséget nyújt az étkezési szokások átalakításához.

„Nagyon fontos, hogy ilyen átfogó kutatások szülessenek, mert ezek megmutatják, hogy az életmóddal és viselkedési szokásokkal összefüggő változtatások érdemi javulást hozhatnak, még a nehezen kezelhető daganatos megbetegedéseknél is” — mondta Greenlee.

Jobb, mint a gyógyszer?

Dr. Julie Gralow, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology) orvosigazgatója szerint az egészséges életmód legalább olyan hatékony lehet, mint a gyógyszeres kezelések.

„Nemcsak arról van szó, hogy az egészséges étrend és a mozgás hasznos a rákmegelőzésben, hanem arról is, hogy a daganat diagnosztizálása után is jelentős szerepet játszanak a túlélésben. Egyes esetekben ezek az életmódbeli tényezők jobban működnek, mint maga a gyógyszeres terápia” — állította Gralow.