Ebben az évben mintegy 800 milliárd forint forrást fizet ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – mondta a hivatal elnöke az MTI-nek a 2015-ös év munkáját értékelve.Gyuricza Csaba közölte, a mintegy 800 milliárd forint összegű agrár- és vidékfejlesztési támogatást az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki. A szóban forgó támogatási kifizetés várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az előző évi szintet. Jelezte, a 2015-ös kifizetések tartalmazzák az unió előző – 2007-2013-as – pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket is. Így – vélekedett az MVH elnöke – lehetőség lesz forrásvesztés nélkül lezárni az előző programozási időszakot.

Emlékeztetett, előlegként 8 támogatási jogcímre az év végéig mintegy 200 milliárd forint támogatás jut majd el a gazdákhoz. Európában egyedülálló – hívta fel a figyelmet az elnök -, hogy 8 jogcímre fizet Magyarország előleget. Ez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) reformjának első évében.

Az előző uniós pénzügyi ciklus elszámolásainak lezárásán túl az MVH-nak 2015-ben el kellett indítania az új Vidékfejlesztési Program finanszírozásával összefüggő tevékenységét is. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program részeként négy felhívást tett közzé – az agrár-környezetgazdálkodás, az ökogazdálkodás, a LEADER-es helyi fejlesztési stratégia, valamint a trágyatárolók építésére vonatkozó – támogatási jogcímként.

Gyuricza Csaba beszélt arról is, hogy a hivatal első számú vezetőjeként nehéz örökséget kellett átvennie, amikor 2015 márciusában kinevezték az MVH elnökévé, mivel sok nem kívánatos üggyel terhelt időszakot követően vette át a hivatal irányítását. Emellett pedig 2015-ben indult el a KAP-reform nyomán az uniós új agrártámogatási rendszer, amely szintén kihívást jelentett az MVH számára, mivel ez sok változással járt.

Eredménynek nevezte, hogy lényegében nagyobb zökkenők nélkül sikerült elindítani Magyarországon az új agrártámogatási rendszert. Sikerült kialakítani a rendszer működtetéséhez szükséges informatikai hátteret. Emellett a hivatal átalakította ellenőrzési rendszerét is. Mindez gazda- és ügyfélbarát módon történt meg – húzta alá az elnök. Hozzátette, a gazdálkodókat folyamatosan tájékoztatták az ellenőrzések új módszereiről. Ennek szellemében alakították át a hivatal teljes információs és ügyfélszolgálati rendszerét is, ennek lényege a decentralizáció volt. Így a gazdák egyszerűbben, gyorsabban és átláthatóbb módon juthattak információkhoz. Újdonságnak nevezte, hogy a gazdák támogatási kérelmeik benyújtását követően információt kaptak a kérelembenyújtásban elkövetett hibákról. A szükséges ellenőrzéseket az MVH határidőre elvégezte, és ennek köszönhetően október közepén megkezdődhetett a 2015-ös támogatások előlegeinek kifizetése a gazdák számára.

A jövő évről szólva elmondta, az MVH határidőre, de inkább határidő előtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendő mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent. Jelezte, a Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban, ami szintén nagy munkát jelent az MVH számára. Továbbá a kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövő évben megteremtve a működés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.

MTI