Nem ok nélkül halogatta a gazdasági minisztérium a Hankook gumigyárral kötött támogatási szerződésének nyilvánosságra hozatalát: a most közzétett 2005-ös megállapodás elképesztő kedvezményeket biztosított a dél-koreai óriáscégnek – írja a Magyar Nemzet.

A dokumentumban képzési támogatáson és adókedvezményen kívül 15,88 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott a magyar állam, miközben a Hankook egy jövőbeli adóváltozás esetére is biztosítékot kapott. A szerződésről magyar nyelvű fordítás nem készült.

Korántsem önként, de a múlt héten közzétette a Hankook gumigyárral kötött szerződését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A nyilvánosságra hozatalt még szeptember 4-én rendelte el a Fővárosi Bíróság, a teljes dokumentum kiadására kötelezve a megállapodást 2005-ben aláíró gazdasági tárcát. A pert a Társaság a Szabadságjogokért szervezet és az Index internetes portál indította a Kóka János vezette GKM ellen, miután a tárca – üzleti titokra hivatkozva – nem volt hajlandó kiadni a szerződést. Az üzleti titkok a most napvilágot látott dokumentumban valóban szerepelnek. A megállapodás rögzíti: a szerződés olyan bizalmas információkat tartalmaz, amelyek érzékenyen érintik a Hankook üzleti érdekeit. A dél-koreai multicég érdekeit feltűnően sok pont képviseli a szerződésben.

Arról ugyanakkor, hogy mi történik, ha magyarországi működése során a gyár megsérti a jogszabályokat, már jóval kevesebb szó esik. A GKM honlapjára – mindenféle előzetes figyelemfelhívás nélkül – feltett szerződés és annak két módosító melléklete a képzési támogatáson és adókedvezményen kívül összesen 15,88 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást juttatott a dél-koreai multicégnek. Figyelemre méltó, hogy a Hankook egy esetleges későbbi, számára hátrányos adóváltozás esetére is biztosítékot kapott a magyar államtól, amely erre az esetre is garantálta számára a támogatást. A garancia itt nem más, mint egy speciális kompenzáció, amelyet a magyar államnak akkor kell nyújtania a Hankooknak, ha az adójogszabályok a multicégre nézve szigorodnának. Ilyen eset lehet a GKM szerint az állami támogatás közvetlen vagy közvetett megadóztatása, illetve a támogatást hátrányosan érintő közterhek bevezetése. E felettébb különös rendelkezést a gazdasági tárca a Magyar Nemzetnek azzal indokolta, hogy amennyiben az Országgyűlés a szerződéskötést követően megváltoztatja az adójogszabályokat, és ennek következtében az állami támogatás összege csökken, akkor az jelentős kárt okoz a gumigyárnak.

A szerződés a Hankook számára szükséges engedélyekre is kitér: a magyar állam e területen minden olyan segítséget megadott a multicégnek, amely a beruházás kivitelezését előmozdítja. A lap érdeklődésére, hogy miért kellett különleges ügyintézési elbánást biztosítani a Hankook számára, a gazdasági tárca sajtóosztálya a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) illetékességét jelölte meg, ők azonban a Magyar Nemzet lapzártáig nem válaszoltak kérdésre. A Hankook kiváltságait felháborítónak nevezte Dorkota Lajos országgyűlési képviselő. Dunaújváros fideszes alpolgármestere a lapnak úgy fogalmazott: miközben a magyar kis- és középvállalkozások sorban mennek tönkre az adó- és járulékemelések miatt, addig a magyar állam egyértelműen a jogszabályok fölé helyezett egy multinacionális céget. Dorkota szerint a szerződés nyílt bizonyítéka annak, hogy a hazai vállalkozásokkal szemben nemzetközi nagyvállalatokat részesít előnyben a szocialista-szabad demokrata kormány.

(Magyar Nemzet)