Hirdetés
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Az Ibolya ABC

A fővárosban többek között az éjjel-nappali nyitvatartás, vidéken meg a helyi igényekre szabott színes választék és a pluszszolgáltatások vállalása is a siker alapköve lehet. De valamennyi eredményesen működő üzletre jellemző a központi elhelyezkedés és a vásárlóbarát üzletpolitika. A tulajdonosok élénken reagálnak a kihívásokra, folyamatosan keresik a kapcsolatot új gyártókkal és beszállítókkal, figyelik a trendeket, pályázati lehetőségeket, hogy versenytársaik mellett talpon maradhassanak.

Hálózatként Budapesten

Manna, Roni, G’Roby. Magyar tulajdonú fővárosi kiskereskedelmi hálózatok, amelyek túlnyomóan hazai partnerekkel és termékekkel, személyes és online jelenléttel, valamint az átlagosnál hosszabb nyitvatartási idővel várják vásárlóikat. Eladó, pénztáros és áruszállító munkakörökben folyamatosan aktívak álláshirdetéseik.

A legmodernebb nyugat-európai irányvonalak alapján berendezett Manna ABC hálózat üzleteinek védjegye az éjjel-nappali nyitva tartás. Árfekvésük ennek megfelelően az országos multinacionális hálózatokénál lényegesen magasabb. A 2005-ben családi vállalkozásként induló cég napjainkra 15 könnyen megközelíthető egységből álló élelmiszer-kiskereskedelmi hálózattá nőtte ki magát. Legtöbb üzletük a XIII. kerület irodaházak övezte lakókörnyezetében található. Törzsvásárlóik is elsősorban e két körből kerülnek ki. Online bevásárlást és házhoz szállítást is kínálnak. Weboldaluk szerint sikerük titkát az említetteken túl abban látják, hogy munkatársaiknak versenyképes jövedelmet és színvonalas munkakörülményeket nyújtanak.

Az inkább diszkont jellegű 17 üzletet magáénak mondható Roni ABC lánc első fővárosi éjjel-nappal nyitva tartó boltját 2002-ben nyitották meg. A tulajdonosok a hazai lakossági szükségletek mellett figyelembe veszik az idegenforgalom igényeit is. Elektromos feltöltőkártyákat és BKV-jegyet is árulnak. A Roni ABC Kft. nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a 422 millió forintot.

Korábban írtuk

Az öttagú szupermarket-hálózattal rendelkező G’Roby NetShop Kereskedelmi Kft. 1992-ben nyitotta első fővárosi üzletét a II. kerületi Mechwart liget közelében, a Margit körúton. A tágas üzlethelyiségekben speciális termékkörrel, például friss cukrászsüteményekkel és „mentes” árukkal is várják a vásárlókat. A személyes kiszolgálás mellett forgalmuk jelentős részét online bonyolítják le. Saját autóikkal hétköznapokon egész nap, szombaton pedig délelőtt viszik házhoz a megrendelt termékeket, de központi raktárukban személyes átvételre is van lehetőség. A Gárdonyi Róbert által alapított cég nettó árbevétele 2021-ben 2,4 milliárd forint volt.

A Reál csoporttal a fővárosban

A több mint 30 éve sikeresen működő Ibolya ABC Kft. XXII. kerületi élelmiszer-áruházában négyezer cikk közül válogathatnak a vásárlók. A Reál Csoport társult tagjaként a hagyományos élelmiszer- és vegyi áruk mellett többek között kézműves termékeket, friss hurkát, kolbászt, házi baromfit, sajtot és tejtermékeket, valamint újságot és könyveket is kínálnak a vásárlók igényei szerint, akik mobilkártyájukat is feltölthetik az üzletben.

– Amikor 1990-ben lehetőség nyílt rá, hitel segítségével vásároltam meg az üzletet – meséli az alapító-tulajdonos Géró Istvánné Ibolya. – A vásárlók megtartását célzó folyamatos készenléti állapot mind a mai napig tart, de szüntelenül bővül a vevőkörünk, mert a környező újonnan épített lakóparkok fiataljai közül is sokan a mi kényelmi boltunkat választják. Pedig konkurencia akad bőven, hiszen másfél kilométeres körben a Tesco, a Lidl, az Aldi és a SPAR is megtalálható.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
A tiszasasi Falunk Kincse Vegyesbolt

Az Ibolya ABC Kft. 2001-ben az elsők között csatlakozott a CBA-ból kivált Reál Hungária Élelmiszer Kereskedelmi Kft.-hez, hogy nagyobb eséllyel tudja igénybe venni a termékbeszerzési kedvezményeket. De legalább ennyire fontos szempont volt a társulásnál az is, hogy kiváló minőségű magyar termékeket árusítsanak, amire szerintük a Reál márkanév garanciát nyújt.

– Nemcsak saját márkás termékeket árusítunk, hanem kistermelőktől is vásárolunk, ám magas nívójú portékáink nem teszik lehetővé, hogy a multik alacsonyabban tartott árszínvonalával versenyezzünk. Ugyanakkor igyekszünk piacképes fizetést adni hat állandó alkalmazottunknak, ami jelenleg havi nettó 260-280 ezer forintot és év végi jutalmat is jelent.

Géró Istvánné és társtulajdonos boltvezető fia az üzletben kívánságlistát vezetnek, és a keresett termékeket igyekeznek azonnal beszerezni. A vásárlók éppen ezért úgy tartják, hogy Ibolyánál az is van, ami nincs! A tulajdonosok folyamatosan fejlesztik az üzletet. A teljes felújítás részeként nemrég nagy méretű hűtőpultot szereztek be, hogy termékeiket minél látványosabban be tudják mutatni. Géró Istvánné – a 2018-as év vállalkozója – civil szervezet tagjaként társadalmi munkában is aktívan segíti a helyi közösséget, ami kétségkívül hozzájárul a vevőkör megtartásához.

Függetlenként Tiszasason

A Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén található, ezerlelkes Tiszasason a Falunk Kincse Vegyesbolt a település legnagyobb élelmiszerüzlete. Három állandó dolgozót foglalkoztat minimálbéren. Bár a közeli Kecskeméten és Kunszentmártonban levő nemzetközi kereskedelmi áruházláncok, illetve gyárak által kínált fizetésekkel nem tudnak versenyezni, az alkalmazottak mégis szívesebben dolgoznak a helyi boltban, hogy elkerüljék az ingázást vagy a több műszakos szalagmunkát.

Horváth Ádám tulajdonos-üzletvezető elmeséli, hogy évtizedek óta zöldségtermesztéssel foglalkozó szüleivel 2019-ben vásárolták meg a településen levő Coop élelmiszerboltot. A Falunk Kincse Vegyesbolt azonban független egységként működik, mert amint a cégvezető kifejti, egy brandhez való csatlakozás számukra előnytelen feltételekkel járna. Egy-egy hálózat ugyanis szigorúan előírja azoknak a saját márkás termékeknek a körét, amelyeket kötelezően kellene tartani, de Horváth Ádám szerint Tiszasason másra van igény.

– A multikkal elsősorban a helyi igényekre szabott választékunkkal és az olcsóbb, de kiváló minőségű friss zöldségárunkkal tudunk konkurálni, amit nagyrészt magunk termelünk meg, illetve szerzünk be a nagybani piacról. De a húsárutól a szendvicsen, a higiéniai termékeken és a ruhán át a cipőig szinte mindent meg lehet kapni nálunk. Önkormányzati képviselőként már korábban is éreztem, hogy egy falu nem tud valódi perspektívát nyújtani a fiataloknak, ha hetente egy napot nagyvárosi nagybevásárlással kell tölteniük.

Horváth Ádám a modernizációt szem előtt tartva folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket is. Harmincszázalékos önerő mellett vállalkozása 2021-ben közel hétmillió forintot nyert a kétezer fő alatti kistelepülések üzleteinek fejlesztésére kiírt pályázaton a Magyar Falu Program keretében. A pénzből gyalogkíséretű targoncát, hűtőpultot, klímaberendezéseket, takarítógépet és új polcrendszert vettek.

Nettó árbevételük 2021-ben csaknem 83 millió forint volt. Az infláció és a rezsiválság őket is sújtja. Havi villanyszámlájuk például a korábbi 150 ezer forintról 530 ezerre emelkedett. És bár a vevőkörük megmaradt, az emberek sokkal megfontoltabban, vagyis érzékelhetően kevesebbet vásárolnak, ami a tulajdonos szerint tovább nehezíti a fennmaradásukat…

Közel ezer Reál és Reál Pont az országban

A Reál Hungária Élelmiszer Kft. száz százalékban magyar tulajdonú kereskedelmi cég, amely 2001. január 1-jén kezdte meg élelmiszer- és vegyiáru-kis- és nagykereskedelmi tevékenységet Magyarországon. A hét tagvállalattal rendelkező cégcsoport a Trade Magazin 2021-es toplistája szerint a hetedik legnagyobb kiskereskedelmi lánc volt az országban, árbevétele elérte a 433 milliárd forintot. Szorosan együttműködnek a magyar beszállítókkal, és nemcsak árulják, hanem népszerűsítik is a kiváló minőségű hazai termékeket. A Nébih 2020-as kimutatása alapján a hazai termékek aránya náluk a legmagasabb Magyarországon.

Több mint 1100 Reál és – száz négyzetméter alatti alapterületű – Reál Pont kényelmi üzletükben 2500 munkatársuk dolgozik. Lakóhelyhez közeli boltjaik jelentős része fran­chise-szerződés keretében működik. A hálózatot tavaly Magyar Brands díjjal tüntették ki fogyasztói márkák kategóriában.

Élet az ABC után című összeállításunk további cikkei ide kattintva olvashatók.