Nobilis Márton Magyarország Európai Uniós elnökségének keretében, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) közösen megrendezett, az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián mondott zárszót.

Hirdetés

Az államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország arra kéri az EU tagállamait, hogy kezdeményezéseiket, technikai szakértelmüket és a bevált jó gyakorlatokat osszák meg más országokkal. Ez a támogatás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az európai és közép-ázsiai országok hatékony, a saját körülményekhez igazodó stratégiát tudjanak kidolgozni az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentésére – mondta.

Úgy vélte, hogy a konferencia is lehetőséget biztosított a témával foglalkozó nemzetközi szervezetek számára, hogy együttműködéseket alakítsanak ki. Mint mondta, ilyen terület a mérési és jelentéstételi módszerek harmonizálása, a köz- és magánszféra közötti szorosabb együttműködése és a fogyasztói tudatosság növelése, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

Nobilis Márton is kiemelte beszédében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által elindított Maradék nélkül programot, amely az Európai Unióban az első ilyen kezdeményezés volt. Azt mondta, továbbra is „várjuk az olyan ötleteket, amelyekkel megelőzzük az uniót”.

Korábban írtuk