Szabályos ostromot éltek át két hete a gödi Németh László Általános Iskola közelében lakók. Ennek az iskolának az udvarán épül immár több mint fél éve a tervbe vett sportcsarnok – amit az ellenzék gúnyosan csak tornacsarnoknak titulál, lévén tornateremnek túl nagy, sportcsarnoknak túl kicsi -, amely otthont nyújtana a sikeres gödi kézilabdás lányoknak, akik jelenleg a szomszédos Dunakeszin kénytelenek játszani hazai mérkőzéseiket. Pontosabban az építkezés hónapok óta áll. Bár a lakóknak senki sem szólt, maguktól is észrevehették, hogy elmaradt a Gyurcsány Ferenc részvételével meghirdetett januári ünnepélyes megnyitó, majd az április végére meghirdetett újabb ünnepség is csöndben elenyészett. Az önkormányzat képviselői többször megpróbáltak behatolni az építési területre. Aztán fizetési problémák miatt a kivitelező felmondta a szerződést, amit egy lóhalálban összekürtölt zárt ülésen az önkormányzat is megtett, és a lezárt munkaterületet biztonsági emberek, rendőrök árasztották el.

Kiegyenlítetlen számlák

– Az önkormányzat egyetlen számlát sem fizetett ki időben, január óta pedig egyáltalán nem fizet, noha korábban több pótmunkát is megrendelt. Így én is csak harmadában, felében, kétharmadában tudtam kifizetni az alvállalkozókat – magyarázza Czeti Sándor, a kivitelezést végző Alex Ép. System igazgatója. Aki a korábban kihívott igazságügyi szakértő számításaira hivatkozva állítja, hogy az eredetileg megrendelt 150 millióból 135 millió forintot már beépítettek, ebből 32 milliót nem fizetett ki az önkormányzat, a pótmunkák 17 milliós számlájából pedig semmit sem kaptak meg.

– Nem tartották a határidőket, az eredeti tervtől eltérő változtatásokat hajtottak végre, nem fizették ki teljesen az alvállalkozókat – sorolja a felmondás indokait Sándor István, Göd polgármestere. Aki azt ígéri: a nem megfelelő munka miatt kártérítési, a késedelem miatt kötbérfizetési eljárást indítanak a kivitelező ellen. Most hogy végre hozzáfértek a területhez, ők is igazságügyi szakértővel rögzítik az elvégzett munka tényleges értékét, s ennek megfelelően alakítják a kifizetéseket-követeléseket.

Bár a javában folyó állapotfelmérésre hivatkozva a polgármester számokat nem mond, más számításaiból úgy tűnik, az eddig kiadott 103 millió forinton túl már nem tervezi további összegek kifizetését az Alex Ép. System Kft-nek. A zárt ülésen ugyanis már megbíztak egy másik céget a munka befejezésével, amely ezt 47 millióért végzi el, s a polgármester állítja: 150 milliónál egy fillérrel sem kerül majd többe a sportcsarnok.

– Próbálkozik a polgármester úr – mondja Czeti Sándor. – Kaptunk már olyan felszólítást is, hogy felülvizsgált egy 12 milliós számlánkat, és csak 4 millió kifizetését tartaná indokoltnak. Csakhogy olyan munkáról van szó, aminek a megfelelő teljesítését már igazolta a műszaki ellenőr.

Czeti Sándor dokumentációkat mutat, amelyekből kiderül: nem változtatott az eredeti terveken, a többletmunkákért, és így a határidők csúszásáért a rossz tervezés okolható. A legnagyobb csúszást az okozta, hogy a tűzoltóság nem vette volna át a csarnokot az iskolától elválasztó falat, mivel annak tűzállósága az előírt 3 óra helyett csupán 0,2 óra volt. A már elkészült fal újrafelhúzása 12 millió forint többletköltséget okozott. A tervdokumentációból egyértelműen kiderül, hogy a tervező 0,2 óra fallal kalkulált. Emiatt, és a tervezés egyéb hibái miatt az engedélyezésre kiszemelt Dunakeszi Építési hatóság előbb el is utasította a dokumentációt. Vajon hol lett mégis engedélyeztetve? Az Alex Ép. System ugyanis nem kapott engedélyes tervet, csak kiviteli tervet. A tervezési hibát kezdetben a polgármester sem vitatta: simán kiállította a pótmunkára szóló megrendelést. Czeti Sándor állítja, az eredeti dokumentáció hemzsegett a hibáktól: mindössze 17 centisre terveztek egy tartó funkciót is betöltő öltözőfalat, nem gondoskodtak esővíz-elvezetésről, a mozgássérült rámpák nem elég hosszúak ahhoz, hogy csúszásmentesen használni lehessen őket, a cölöpalapokat az iskola használati víz főnyomóvezetékére tervezték, a csarnokot túl közel tervezték az iskolához, ezért az ott levő tantermek természetes világítása megszűnt, amiért az ÁNTSZ oktatásra alkalmatlannak minősítette azokat. S ha jelezték, hogy mindez nem megfelelő, az önkormányzat köszönet helyett vitatkozni kezdett velük. Ezekből a tervezési hibákból is jó néhány pótmunka született: az öltözőválaszfal megerősítésére 1,1 millió, az esővíz-elvezetésre 0,5 millió forintos rendkívüli megrendelést állított ki Sándor István. A sportcsarnok tervezőjéről egyébként tudni kell, hogy főállásban jelenleg Göd főépítésze, mi több, a város alpolgármesterének, Pinczehelyi Tamásnak korábbi cégtársa is. Czeti Sándor úgy érzi, leginkább ők ketten igyekeztek mindenben akadályozni a munkát, s elfedni a tervezés hiányosságait, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a kivitelező a hibás a határidő be nem tartásáért.

Pótmunkák áradata

Horváth Viktor és Rábai Zita képviselők, az ellenzéki Polgári Frakció tagjai úgy vélik, a sportcsarnok végül jóval többe fog kerülni 150 millió forintnál. Kiderült, hogy a közbeszerzési pályázatnak nem képezte részét például a klímarendszer kiépítése, vagy az eredményjelző felszerelése. Csak ezek 29 millió, illetve 4,5 millió forintos pótmegrendelést tesznek szükségessé. A „műszaki tartalom növelése”, valamint a tervezési hibák kiküszöbölése miatt megrendelt pótmunkák teljes összege 76 millió forintra rúg eddig, azaz máris több mint 50 százalékkal növelheti az építkezés költségvetését – mondja Rábai Zita.

– A polgármester folyton azt nyilatkozta, hogy nem fog többe kerülni a sportcsarnok, mint 150 millió forint. Eközben pedig pontosan tudta, hogy sokkal többe fog kerülni, hiszen ő maga írta alá a pótmunkák megrendeléseit. Ehhez pedig nem kért testületi hozzájárulást, és nem is tájékoztatta róla a testületet – folytatja Horváth Viktor. Aki arra hívja fel a figyelmet: így – s főleg, hogy még mindig nem látjuk a végszámlát -, már nem is annyira kedvező a közbeszerzés-győztes ajánlat, hiszen a második helyezett 250 millióért építette volna fel a csarnokot.

Gödön egyébként mindenki úgy véli: nem volt reális a 150 milliós ajánlat. Maga a polgármester is így érezte, azonban azzal védekezik: politikai okokból nem merte felvállalni, hogy egy 250 milliós ajánlatot részesítsen előnyben egy 150 millióssal szemben. Óvatosságból még egy külön nyilatkozatot is kért az Alex Ép. System Kft-től, hogy valóban be tudja-e szerezni ennyiért a szükséges anyagokat.

Az ellenzékiek úgy érzik, a város vezetése sorra megsérti a törvényi előírásokat, és hogy a sorozatosan elkapkodott döntések miatt többe fog kerülni a csarnok, mint kellene. A szerződésbontásról rendelkező közgyűlést például a törvény szerinti négy nappal szemben négy órával annak kezdete előtt hívták össze, aki Budapesten dolgozik, el sem tudott menni rá. Olyan képviselő is akadt, akit nem is értesítettek. A tárgyalásra nem hívták meg az Alex Ép. System igazgatóját sem, noha a törvény szerint joga van jelen lenni, és megvédeni magát. Emiatt egyébként a cég fel is jelentette az önkormányzatot.

További furcsaság, hogy az önkormányzati pénzből épülő, ám még el sem készült tornacsarnokot egy testületi határozat máris átutalta egy KHT kezelésébe. Furcsa az is, hogy miközben az Alex Ép. Systemet nem is értesítették, a szerződésbontásról rendelkező zárt ülésen megjelent a megbízást átvevő cég képviselője. S persze a lényeg: pótmunkák megrendelését csak rendkívüli műszaki szükségesség esetén teszi lehetővé a közbeszerzési törvény.

– A klíma, az elektromos felhúzható kosárlabdapalánk, az eredményjelző nem pótmunka, hanem felszereltségi szintet növelő többletberuházás – vélekedik a polgármester. Aki ma is ragaszkodik ahhoz: az eredeti műszaki tartalmat illetően a városnak nem fog többe kerülni 150 milliónál a sportcsarnok.

– A közbeszerzési eljáráson győztes régi vállalkozónak már csak 15 milliónyi munka hiányzott a befejezéshez, a közbeszerzési eljárás nélkül kiválasztott jelenlegi ennek többszöröséért folytatja az építkezést – hangsúlyozza Horváth Viktor. De szerinte a legfontosabb kérdés a lakosság szempontjából az, ha pereskedésbe fordul az ügy, akkor mikor lesz megtartva a sportcsarnok eddig már kétszer is elhalasztott átadása?

Végszámla évek múlva

Czeti Sándor elismeri: valóban alacsonynak mondható áron vállalta el a sportcsarnok építését. Gödi lévén nem a profit, hanem más szempontok motiválták: a város fejlődése, valamint hogy a cég folyamatos működése érdekében munkát biztosítson az embereinek. Az alvállalkozókkal folytatott kemény tárgyalások eredményeként ezzel együtt, ha megfelelően fizetnek, ki tudta volna hozni nullszaldósra az építkezést.

Sándor István bízik abban, hogy az új kivitelező néhány hét alatt elvégzi a még hátralevő munkákat, s a gödi kézilabdás lányok végre méltó helyszínen kápráztathatják el a hazai közönséget. A kölcsönös perek jóval később záródnak, vélhetően a következő, esetleg csak az azt követő önkormányzati ciklus alatt derül ki: mennyibe is került valójában a gödi sportcsarnok?