A magyar-bajor gazdasági kapcsolatok jól alakulnak, Bajorország jelentős hatással van a magyar gazdaság teljesítményére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a magyar-bajor gazdasági vegyes bizottság 19. ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta, hogy a Németországgal lebonyolított magyar kereskedelmi forgalomból egyharmaddal részesedik Bajorország: a Németországba irányuló magyar export 36 százaléka oda irányul, a Németországból Magyarországra érkező beruházások egyharmada onnan érkezik és ezek 72 százaléka a magyar gazdaság gerincét adó autóipar területén valósul meg.

Beate Merk, a bajor miniszterelnöki hivatal európai ügyekért és regionális kapcsolatokért felelős minisztere elmondta, hogy Magyarország és Bajorország között intenzív és erős gazdasági szálak szövődtek, a bajor cégek célirányosan választják Magyarországot, ahol nemcsak termelnek, hanem fejlesztenek is.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország számára a legfontosabb gazdasági, kereskedelmi és befektetési partner Németország, ezen belül is Bajorország, a kormánynak három bajor stratégiai partnere – az Audi, a Siemens és a Knorr-Bremse – van, ezek a cégek együtt és külön-külön is komoly szereplői a magyar gazdaságnak.

A világgazdaság technológiai fordulóponthoz érkezett, a digitalizáció új dimenzióba helyezi a világgazdasági teljesítményeket – mondta. Kijelentette, hogy a magyar gazdaság fejlődését is új dimenzióba kell léptetni, és ennek a Bajorországgal való együttműködés jelenti az alapját, hiszen a bajor vállalatok élen járnak a világ ipari, technológiai forradalmában, a technológiaváltásban.

Szijjártó Péter szerint a bajor cégek itteni beruházásai, és a magyar cégek bekapcsolása a beszállítói láncba közelebb hozzák a legmodernebb technológiát, és lehetővé teszik, hogy a magyar gazdaság az elsők között álljon át az új ipari technológiára.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar befektetői és jogszabályi környezet a bajor beruházásokat is segíti. Emlékeztetett, hogy január elsejétől Magyarországon adókedvezményt kapnak a munkaerő mobilitáshoz hozzájáruló cégek, a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységüket bővítő vállalatok, a költségvetésből folyósított beruházási támogatásnál pedig modern technológiára való átállása esetén a munkaerő megtartás is elég lesz.

Beate Merk felidézte, hogy néhány napja ünnepelték a német egység napját, és ennek kapcsán hangsúlyozta: Németországban nem feledkeztek meg arról, hogy a vasfüggöny először Magyarországon „hullott le”, amely lépés a német egységet és a szabad Európát készítette elő, ezért mindig hálásak lesznek a magyar népnek.

A bajor miniszter elmondta, hogy Bajorország szorosan együttműködik az Európai Unió Duna stratégia érintett országaival.

Beate Merk beszélt arról is, hogy Európában sokkal erőteljesebb összefogásra van szükség, a párbeszéd folytatására, és örömmel várják Orbán Viktor magyar miniszterelnök bajorországi látogatását néhány napon belül.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter és Beate Merk aláírták a vegyes bizottsági ülés jegyzőkönyvét.

Az ár- és belvíz területen posztgraduális szakmérnöki képzés kialakítására együttműködési megállapodást kötött a bajai Eötvös József Főiskola és a Deggendorfi Műszaki Főiskola.

MTI