Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Az Erzsébet híd alatt a Várkert Bazár épületsora, felette a Budavári palota esti kivilágításban
Hirdetés

A tavalyi online eseménysorozat után idén ismét valódi ünnepi hangulattal készül a karácsonyra a Várkert Bazár. Az adventi hangolódás egy Téli utazás keretében már november 22-én elkezdődött, amikor is Franz Schubert Winterreise című darabjának énekhangra írt részét két hangszerrel, oboával és fagottal jelenítette meg a Bogányi Trió. 

Az adventi vasárnapokon az Artisticon Iparművészeti Egyesülettel közösen szervezett iparművészeti vásár keretében több mint félszáz iparművész kínálja majd a szakmai zsűri által minősített alkotásait. Ráadásul a vásár keretében a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal összefogva jótékonysági gyűjtést is szervez a Covid-árvák javára. 

Advent hétvégéin Sisi karácsonya címmel hangulatos várséták indulnak, melyeken Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, akik  megkóstolhatják Sisi kedvenc süteményét, az eredeti császári recept alapján készített florentinert is. 

Korábban írtuk

A Várkert Bazár kiemelt programjai:

November 27-én, szombaton Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából címmel varázslatos történetben tárul a gyerekek elé Puccini csodákkal teli birodalma. A Bohémélet egykori szereplőinek padlásszobájában a tárgyak életre kelnek, majd megtörténik a csoda: hullani kezd a hó, és megjelenik a Karácsony Tündére. A produkció főszereplője a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa, de fellépnek az Opera magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei is. 

November 28-án, vasárnap a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a barokktól a jazzig válogat a karácsonyi melódiák között, miközben a közönség tagjai Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével betekinthetnek a régmúlt idők karácsonyaiba.

December 5-én, vasárnap a Modern Art Orchestra Pocsai Krisztina és Harcsa Veronika énekesnők vendégszereplésével legendás jazz dalokat szólaltat meg nagyzenekari hangszerelésben, de mindeközben kortárs megzenésítésben egy Ady-vers is elhangzik. 

December 14-én, kedden A szeretetnek csillagára nézek címmel irodalmi estet szerveznek, ahol  Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író közös meghívására két kivételes művészcsalád tagjai érkeznek a Várkert Bazárba. Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kelemen Hanna színművész, valamint Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Trokán Anna színművész mesél az ünnepi és hétköznapi pillanataikról, zenéről, színpadról, versről és alkotásról, valamint a karácsonyi szertartásaikról.

December 18-án, szombaton a Budapest Bár ad adventi koncertet, majd másnap, december 19-én  Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra együtt ünnepli a karácsonyt. A koncerten ezúttal is vendég lesz testvére, Tóth Gabi, de vendégművészként színpadra áll Charlie is. Dalaikat egyedi hangszerelésben hallhatják majd ezen az estén, ahol a Budapest Jazz Orchestra a Coolstrings virtuóz vonósaival is kiegészül.  

December 30-án, csütörtökön az ünnepi rendezvénysorozatot a Random Trip nagykoncertje zárja. A Tabán a házban valódi időutazás lesz, amely a hetvenes évek zenei forradalmának közepébe repíti el a közönséget. 

Mindeközben az adventi rendezvénysorozat változatos kézműves programokat is kínál a családoknak, akik készíthetnek egyebek mellett ünnepi dekorációt, adventi koszorút és ajtódíszeket. De lehet majd Luca búzát ültetni, illetve lehetőség lesz kipróbálni a mézeskalácsírást és a gyertyamártást is.