A Kaposvárott született katonatiszt, hadtörténész-professzor, könyvkiadó és politikus 1956 novemberének közepén, a nagykovácsi csata után hagyta el az országot, és negyven év egyesült államokbeli emigráció után csak 1989 júniusában, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére tért vissza hazájába.

Idehaza elsősorban az Atlanti Kutató és Kiadó Társulat vezetőjeként történelmi könyvek egész sorával ajándékozta meg olvasóit. Kaposvár rendszerváltozás utáni első képviselőjeként fáradhatatlanul tevékenykedett. A szálfatermetű, barátságos, meleg lelkű Király Bélát szoros szálak fűzték Orbán Viktorhoz és a Fidesz más vezető politikusához is. Az Orbán-kormány idején tartott parlamenti üléseken hétfő reggelenként mindig egy narancs várta képviselői helyén.

A magyar középiskolásokat és a történésznek készülő egyetemistákat könyvek ezreivel ajándékozta meg. Tekintélye és diplomáciai kapcsolatai révén a 90-es évek elején Magyarországra szállíthatta és a hazai iskolai és közkönyvtáraknak szétosztotta a Németországban állomásozó amerikai hadsereg, illetve a tengerentúliak nyugat-európai kolóniáinak sok ezer kötetes könyvtárát.

A tudomány, a történelmi és hadtörténeti könyvek kiadása és a politizálás mellett az Egyesült Államokban és idehaza is a galambjaival való foglalatoskodás jelentett számára örömet. Király Bélát, a bátor katonát, a hadtörténész-professzort és könyvkiadót nemcsak szülővárosában, Kaposvárott, hanem országszerte és a tengeren túl is gyászolják.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése, Honvédelmi Minisztériuma és a Magyar Honvédség fájdalmát fejezte ki, és saját halottjának tekinti Király Bélát – áll a tárca közleményében. Mint írják, temetéséről később történik intézkedés.

(MNO)