Gergely Róbert szerint a lemezen megjelenített történet egyedi és mégis milliók számára ismerős lehet. – Rengetegen vagyunk ebben az országban, akik kételyek között élünk, sok tekintetben. A történet azt a léthelyzetet mutatja meg, amikor egy nő és egy férfi már valamilyen életutat bejárva olyan tapasztalatok birtokában van, hogy ha az érzéseiket, a gondolataikat külön-külön és egybecsengően is megfogalmazzák, akkor a hallgató számára kiderül, hogy milyen kapcsolatuk volt, van és esetleg lehet – hangsúlyozza az énekes színész. – Az Edit által alakított nő és az általam megszemélyesített férfi olyan sorspéldákat mutat fel, hogy egy-egy dalban, prózában egyaránt fellelhető az együvé tartozás, a „se veled, se nélküled” életérzés, az egymásra figyelés, a szerelemből szeretetbe sodródás vagy a „héja-nász az avaron”-szerű vívódás – vallja a népszerű „pop trubadúr”.

– A „Fények között” prózai és zenei tételei, ahogy az albumon is olvasható, tulajdonképpen részletek egy elképzelt musicalből. Megjelent most egy duett lemez számtalan dallal és nagyon-nagyon sok gondolattal, érzelemmel, s ezután kerestetik az ehhez tartozó színpadi, netán filmes produkció – véli Gergely Róbert.

A Kormorán zenekar műhelyéből egyébként már több alkalommal került a hallgatóság elé hasonló típusú összeállítás. Gergely Róbert össze nem téveszthető orgánuma összeölelkezik Farkasinszky Edit filmekből jól ismert hangjával – olvasható az albumot kiadó Hungaroton ajánlójában, amely szerint a dalok között több slágergyanús szerzemény is található. A Kormorán és két legtermékenyebb szerzője, Koltay Gergely és Szűts István mindenesetre ismét bizonyította, hogy szinte minden műfajban megállja a helyét.

Életünk sokszor tragikomikus, keserédes állomásaihoz passzol az alkotók megjegyzése a borítón: „Hetven év alattiaknak, csak nagykorú felügyelete mellett!”. Bárhogy is hallgatjuk a duett albumot, azt bátran elmondhatjuk: Gergely Róbert művésztársaival – az egykori Emanuelle slágere, a Szécsi Pál dalok hiteles tolmácsolása, sőt egy meselemez után – valami egészen újat, különlegeset alkotott.

(Fotó: Sárospataki Györgyi)