Hirdetés

A játék megálmodója és életre hívója Ferkó Zoltán magyar nyelv- és irodalomszakos középiskolai tanár, aki 2005-ben Moldvában tanította magyar nyelvre a csángó gyerekeket, 2007-ben mintegy 3000 kilométeres kerékpáros zarándoklattal hívta fel a figyelmet a moldvai magyar nyelvű misézés hiányára, 2017-18-ban a dél-erdélyi Kóbor szórványközösségében szolgált, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként, 2018 őszétől pedig kilenc hónapon át a zürichi magyar közösség kulturális életébe kapcsolódott be. E küldetéseiről, illetve a svájci tapasztalatait összegző Levelek Zürichből című naplójáról a Demokrata is beszámolt.

A magyar megmaradás ügyének e jeles harcosa ezúttal a Kibic nevű, a közkedvelt Uno szabályaihoz hasonlóan játszható kártyajátékkal rukkolt elő. Az 56 lapos pakli kártyáin magyarul, németül és románul szerepelnek a földrajzi nevek, a játék minden részletének sajátos gondolatisága van, a lapok hátsó felét Erdély címere ékíti, a pakli dobozán pedig programnak is beillő üzenet olvasható: „Hogy ki nyeri a következő kört? Nem tudni, mert a jövő soha nincs előre megírva.” A Kibic kártyajáték Csonka-Magyarországon jelképes 1920 forintos áron rendelhető az ötletgazdától a ferko.zoltan@gmail.com címen.

Aki pedig próbára akarja tenni a tudását Erdély történelméről, földrajzáról, kultúrájáról, gasztronómiájáról, az kitöltheti a https://kibic-kviz.webmagnet.eu/ linken elérhető Kibic kvízt, melyen a kártyajátékhoz hasonlóan látható a szerző, Ferkó Zoltán egyik fontos kezdeményezésének logója.

A Restart Kóbor névre keresztelt vállalkozás célja a dél-erdélyi, Brassó megyei szórványmagyar falu maradék magyarságának támogatása és a település műemlék erődtemplomának rendben tartása. A kezdeményezésről bővebben a restartkobor.com oldalon találhatunk információkat.

Korábban írtuk