A nép körében igen népszerű főnemes és hadvezér, az ország legnagyobb magánhadseregét irányítja. A nők körében is sikeres, kalandos életű férfi, a mohácsi csata idején 24 éves, ekkor a királyi testőrség egyik parancsnoka. Még 1526-ban 67 lovassal Szabadkán megtámadja a szerbeket, s ennek folyományaként magyar belháború keletkezik. Később a szerbek elleni harcokban megöli vezérüket Cserni Jovánt (Fekete Ivánt), amiért Szapolyaitól elismerésben részesül. Gyakorta „rámegy a törökre” is – talán ezért haragszik rá annyira a szultán, hogy Konstantinápolyban a Héttoronyba csukatja, ahol 48 évesen hal meg.

Elkészítés két főre: Olívaolajon fonnyasztunk 1 fej felaprózott hagymát, rajta 3 marék szeletelt gombát. Kb. 7-8 percig pároljuk. Hozzáadunk 2 dl barnarizst, arra 4 dl húslevest öntünk. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk, lefedve főzzük, amíg a folyadék felszívódik, kb. 45 percig. Ha kész, 10 percet pihentetjük, majd tálba öntjük. Bekeverjük fél csésze tört dióval és fél csésze darabolt szilvával. Kakukkfűvel, rozmaringgal és majoránnával fűszerezzük, fél tk almaecettel locsoljuk. 40 dkg kicsontozott báránygerincet hártyátlanítunk. Összedolgozunk 1,5 dl fehérbort, 1 tk mustárt, 1 ek vajat és 1 szelet fehér kenyeret, továbbá sót, borsot, oregánót és kakukkfüvet. A húst oldalanként 1-1 percig sütjük forró olajban, majd rákenjük a fűszeres masszát. Előmelegített sütőben megsütjük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!