A legsürgetőbb feladat e téren, a magyarság irtózatos ütemű fogyásának megállítása. Zárjuk rövidre a mondanivalót: ha ezt nem tesszük meg, akkor minden más okafogyottá válik. Fontos szerepet kaphat itt a politika, de vagyunk még egy pár millióan a Kárpát-medencében, akik tehetünk ez ügyben. Gondolják végig! Most ünnepeljenek, egyenek meg egy jó boros-mézes csülköt, pihenjék ki a fáradalmakat, aztán ha úgy gondolják, lássanak munkához!

A csülköt több helyen a csontig felszúrjuk, mindenütt bemustározzuk, megsózzuk. A résekbe fokhagymagerezdeket, friss rozmaring-, kakukkfű- és zsályaleveleket teszünk. A tepsibe, a csülök köré, alá és rá olajat öntünk, sok vöröshagymát szórunk, továbbá fokhagymagerezdeket, babérlevelet, koriandermagot, egész borsot, szegfűborsot és kevés ételízesítőt. Felöntjük 2 dl vízzel, 3 dl félszáraz vörös borral, és egy teáskanálnyi mézzel megcsorgatjuk. Alufóliával lefedjük, és közepesnél kisebb lángon 1,5 óráig pároljuk. Ezután beletesszük a megmosott, de héjastul karikára vágott burgonyát, újra rátesszük az alufóliát és még fél órát pároljuk, majd levesszük a fóliát, és piros-ropogósra sütjük. Egy-egy összenyomott paradicsomot 1-1 kk Édes Annával vagy Erős Pistával bekeverünk, és az ételhez adjuk. Az arányokat az olvasóra bízzuk. Jelszó: leleményesség. (Éva Ilona receptje)

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!