Népünk sok évezredes léte, vérzivataros történelme azonban okkal telíthet azzal a reménnyel és hittel minket, hogy a sátáni gondolatok bicskája – bár károkat és súlyos szenvedéseket okozhat – valahol mindig belénk törik. Nem lehet ez csoda, mert minden gyengeségünk ellenére átjár minket a teremtő erő, a magát meg nem adó élni akarás. A bátorság, az igazság és az útmutatás melegágyává válunk, amikor el akarnak törölni a föld színéről. Éppen ezért március 15-e nem csupán az 1848-as forradalomra való emlékezés, hanem ennek kapcsán az isteni tűz megtapasztalása, a legszebb és a legmámorítóbb változatban.

Tészta: 5 tojássárgáját 20 dkg porcukorral jól elkeverünk. Hozzáadunk 10 ek langyos vizet, és 20 dkg, 1 cs sütőporral kevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Krém: 2 dl tejből, 2 ek lisztből és vaníliás cukorból sűrű pépet főzünk. Hűlni hagyjuk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és elkeverjük a kihűlt péppel. Hozzáadunk 10 dkg darált diót, 5 dkg kakaóport, 1 citrom levét és 2 ek rumot. Az elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük. Tojáshab: A tojásfehérjéket 5 dkg porcukorral gőz felett keményre keverjük. Kihűlve a krém tetejére kenjük, majd tortadarával szórjuk. Fontos, hogy másnap szeleteljük! Málnából és földieperből készítsünk sodót és azzal körítsük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!