Csak úgy mellékesen megkérdeztük tőle, hogy Jászberény és Vác között milyen történelmi útvonal húzódik. Az 1848-49-es szabadságharc egyik legjelesebb ismerője számára, egyszerűnek ígérkezhetett a válasz, s így történt, hogy a tavaszi hadjáratra hívta fel figyelmünket. Egy év múlva már Jászberény és Vác között lovagoltunk az első emlékhadjáraton, és idén már a huszonötödiknél tartunk. Sokasodtak emberek, lovak, települések, parádék, csatabemutatók, tüzérkonyhák, tapasztalatok és élmények! Európában is párját ritkító képződményt alkottunk. Ki gondolta volna akkor ’88-ban a Klucsár-tanyán, hogy ekkora batyut kapunk útravalónak – csak úgy mellékesen. Hiába, na – ha az ember nem figyel, akkor cipekedhet. Igaz, ez a teher édesnek bizonyult.

10-12 főre: Mélyedést fúrunk 80 dkg liszt közepébe. Belemorzsolunk 5 dkg élesztőt, 2 mk. cukrot és 1,5 dl langyos vizet teszünk rá. Megkeverjük (de csak ott, a közepét), és hagyjuk felfutni (kb. 10 perc). Sózzuk (1 ek. sóval). Összegyúrjuk 7 dkg margarinnal és vízzel, hogy könnyen gyúrható, lágy tésztát kapjunk. Lefedve meleg helyen kelni hagyjuk (kb. fél óra). Közben 1 kg marhahúsból jó fokhagymás, „apróhúsú” marhabrassóit készítünk, és megpárolunk 20 dkg vegyes zöldségeket is. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a felére rárakjuk a zöldséges brassóit. Megszórhatjuk reszelt sajttal is. A tészta másik felét ráhajtjuk, a széleket gondosan összenyomkodjuk, tetejét megkenjük tejjel, és forró sütőben 45 perc alatt megsütjük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!