Az orra hegyén túlra is látó embernek nem okoz gondot a beazonosítás. Ma a gyarmatosítót és azok kiszolgálóit nevezhetjük labancnak, míg az ez ellen harcolókat s a velük rokonszenvezőket kurucnak. Ám vannak olyanok is, akik az egykori kurucok szokásait és e korszak külsőségeit elevenítik fel. Ők a kuruc-hagyományőrzők. Közülük számosan július 4-én, Rákóczifalván gyülekeznek, hogy Hagyományfesztivál – Aratófalatok Ünnepe nevű rendezvényükön megidézzék dicső elődeink szellemét. (www.hagyfeszt.atw.hu)

4-5 főre: A hússzeleteket (60 dkg felszeletelt sertéstarja) kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral, majd minden szeletre gépsonkát (összesen kb. 12 dkg) teszünk. A húsokat félbehajtjuk, nedvesített fogvájóval összetűzzük, majd paprikás lisztben megforgatjuk és sütőpapírral bélelt, olajozott tepsibe rakjuk őket. Kb. 50-60 perc alatt pirosra sütjük azokat. Közben olajjal locsoljuk. Amíg a hús sül, rizst készítünk. Ha kész, apróra vágott, jóféle párolt gombával keverjük össze, s ízlés szerint fűszerezzük. A nagy melegre való tekintettel, hideg csapolt sört ajánlunk hozzá, amelytől csak úgy gyöngyözik a pohár!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!