Úgy tűnik a válasz mindössze csak megközelítés kérdése, mert mindegyik változatban van igazság. Bár a magyar konyha rendkívüli gazdagsága okán nem szorul arra, hogy más ételkultúrákkal tarkítsuk, mindig velünk lévő játékos kedvünk, néha a gasztronómia területén is félretol olyan korlátokat, amelyek létezése inkább hasznos, mint nem. De mit tehetünk, ha az étel szép és kedves ajánlójának nevéhez, így tudtuk csak hozzáigazítani huszárkonyhás alkotásunkat?

Pampuska: Habosra verünk 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, és 4 tojásfehérjét is felverünk. Ezeket összekeverjük és adunk hozzá 4 tojássárgáját, 5 dkg juhtúrót, 20 dkg tehéntúrót, 30 dkg lisztet, 5 dkg búzadarát, 2 ek zsemlemorzsát, negyed rúd vaníliát és 1 citrom reszelt héját. Ha mindezt jól elkevertük, kisebb gombócokat szaggatunk, ellapítjuk valamelyest és nem túl bő olajban, mind a két oldalát kisütjük. / Mártás: Kevés olajon 60 dkg feldarabolt borjúcsontot hevítünk. Beleszeletelünk 1 nagy sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, 1 kis zellergumót. Hintünk rá 1 ek cukrot, 1 reszelt vöröshagymát. Ha a cukor kissé bebarnul, mehet hozzá 5 dkg paradicsompüré, 5 dkg Édes Anna vagy Erős Pista, 3 gerezd zúzott fokhagyma és 3 ek liszt. Néhány perc kevergetés után felöntjük 1,7 l vízzel és 3 dl vörösborral. Borssal, kakukkfűvel és sóval szórjuk. Lassú lángon, fedő alatt 3 órán át főzzük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!