Az ételt ajánlja Simon Ildikó, a Magyar Hagyományőr Világszövetség pártoló tagja:

4 főre: Tarját (1,6 kg) 1 cm vastag szeletekre vágunk és megsózzuk. Vöröshagymát (8 fej) hámozunk és félbevágjuk. A fokhagymát (2 fej) gerezdekre szedjük. A húsokat forró zsírba tesszük és mindkét oldalukat kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Kevés vizet öntünk rá és megszórjuk 1 kávéskanál őrölt borssal. Puhára pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Közben tejfölt (4 dl) és tejszínt (4 dl) melegítünk, majd hozzáadunk 40 dkg márványsajtot. Addig főzzük, amíg el nem olvad, és kissé besűrűsödik. Kását is készítünk. Sózott, 1,5 liter fele vízben/fele tejben félbe vágott kelbimbót (40 dkg) főzünk, majd kukoricadarával (50 dkg) lassan bekeverjük. Rottyantunk rajta kis lángon, majd levesszük a tűzről és fedő alatt 5 percig állni hagyjuk. A húst a kásával tálaljuk, s rá mehet az öntet. Ha kell, még fűszerezzük!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (világhálón is: www.csillaghang.radio.hu ), és nézze a Sió TV-n, a Gyöngyösi Városi TV-n, a BVR TV-n, a Szilas TV-n és a Trió TV-n!