Ha a Ferenciek terén haladunk át, az egykori „Felszab” téren – akárhogy is, a mi nemzedékünk így nevezte – eszünkbe jutnak a hófehér karácsonyok éjféli miséi a ferences templomban, de mi tagadás, leginkább az izgalmas találkozások, a sokat ígérő randevúk. Bár a tér elnevezése minden bizonnyal az Assisi Szent Ferenc által alapított szerzetesrendhez, még pontosabban a téren működő ferences rendházhoz és templomhoz köthető, mégis – Isten bocsássa meg, ha ezzel vétkezünk – a Ferenciek hallatán nekünk először a magyar katonai hagyományőrzés két oszlopos tagjának, a Ferenczi testvéreknek az alakja sejlik fel.

8-10 főre: Mintegy másfél kg csirkemájat megmosunk, megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és napraforgómaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajba engedjük, 3-4 percig fedő alatt sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül ropogósra pirítjuk. Összekeverünk 1 csésze mirelit zöldborsót, 1 csésze mirelit kukoricát, 1 csésze mirelit zöldbabot és 1 csésze mirelit vékonyan szeletelt nyers sárgarépát. Felforralunk 1 l vizet és az összekevert zöldségekre öntjük. Egy-két perc után leszűrjük, és a zöldségeket felöntjük fél csésze tejszínnel, majd folyamatos keverés mellett néhány percig hőkezeljük, ügyelve arra, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak. Levéve a tűzről 1 kg frissen főtt rövid csőtésztával keverjük össze. Rá jóféle reszelt sajtot szórunk, úgy hogy beterítse – és aztán ezt is összekeverjük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!