Mi, a magunk huszárkonyhás módján búcsúzunk tőle. Kigondolunk egy nőies, laza, kellemes, de markáns és karakteres ételt, amit az ő emlékének ajánljuk. A közelgő 24. Tavaszi Emlékhadjáraton, születésnapján, április 2-án egészen biztosan terítékre kerül ez az étel, de az is biztos, hogy mi, akik ismertük, nem csak akkor fogunk rá emlékezni. Isten nyugosztalja!

Felkockázunk 1 kg karalábét és 15 dkg sárgarépát. Megpároljuk 1 ek vajon. Összekeverünk 60 dkg darált sertéstarját 6 gerezd összenyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, majd vajon félkészre pároljuk. Kétszer annyi majoránnás vízben megfőzünk 20 dkg rizst. A tarját, a rizst és 15 dkg felkockázott szalonnát összekeverünk. Egy római tál alját meghintjük a párolt sárgarépás karalábéval. Erre jön a töltelék, megint a karalábé, és így tovább. A tetején a répás karalábé legyen. Rá kaporral kevert tejfölt locsolunk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor önthetünk rá még tejfölt, és apró sültszalonnával szórhatjuk. Ha még egy gyertyát is égetünk fogyasztásakor, biztosan jó szívvel gondolunk arra a kedves lányra, aki miatt ez az étel a világra jött.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!