Hozzáértők Kossuth népe és Kádár népe között mentalitásbéli különbséget vélnek felfedezni. A szabadnak mondott rendszerváltoztatás utáni évtizedek tömeges gyökértelenítése és önfeladásra nevelése pedig túltett az évszázadok rombolásain. Az ellenség korszerű módszerekkel fojtogat, beférkőzött az agyakba és a viszonyrendszerekbe. Bár nap mint nap belebotlunk e lelki tömeggyilkosság romjaiba, mégis, úgy tűnik, hogy valamilyen isteni csoda folytán, megindulni látszik a visszarendeződés, lassacskán visszaállni látszik a rend. Vajon meddig jutunk? Egy kormányciklusig? Vagy évszázadokig? Csak magunkat mentjük meg, vagy a világ egy részét is? Legalább úgy, ahogyan a Carpathia mentette a süllyedő Titanic utasait?

2-3 főre: Vajon üvegesre párolunk 1 felaprózott vöröshagymát. Adunk hozzá 5 gerezd felaprózott fokhagymát és 3 konzerv szeletelt adriai (szálkamentes) makrélát olaj nélkül. Megpirítjuk azokat, és teszünk hozzá 2 felszeletelt, hámozott paradicsomot. Külön főzzünk félig készre 4 dl rizst és egy közepes, kicsire kockázott sárgarépát, majd a halhoz keverjük. Felöntjük fehérborral és kevergetve főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A végén hozzákeverjük a halolajat. Kenyérrel és káposztasalátával fogyasszuk! (Ez utóbbi közismerten jó a skorbut ellen.)

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!