De mi köze mindehhez március 15-nek? Ilyenkor az ember már a februári rettenettel való lelki küzdelmének a végén jár. Minden porcikája kívánja a fényt és a meleget, s elege van már a sötétségből, a depressziós közegből, az utálatos locspocsból. A legnagyobb baj tehát a márciusi téllel, hogy az nem a maga idejében érkezett. Na hát, ez a mi fájdalmunk a kommunistafélékkel is, mert az ember azt gondolhatná, hogy már lejárt az idejük, végre belső akadályoztatás nélkül épülhet a nemzet – de nem. Ám fel a fejjel, a természet rendjét nem lehet megerőszakolni: bármilyen vadul támad is a tél, most már tavasznak közeleg!

Úgy 20 cm-nyi kicsontozott, lemosott és megszárított vaddisznógerincre vékonyra karikázott (3 db) újhagymát szórunk. Sózzuk, borsozzuk és mustárral kenjük. Ezután folpakba tekerjük, egy napig hűtőben pácoljuk, majd zsírban kisütjük. A leveles tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kihűlt vaddisznógerincet 15 dkg vékonyra szeletelt szalonnával terített, kakukkfűvel szórt tésztára fektetjük. Sózzuk és felgöngyöljük. Kizsírozott tepsibe fektetjük. A tészta tetejét felvert tojással kenjük, sózzuk és hántolt napraforgómaggal szórjuk. Forró sütőben aranybarnára sütjük (max. 10 perc). Tálalás előtt 10 percig pihentetjük. Áfonyalekvárral, vajon párolt zöldbabbal, karfiollal és egész sárgarépával tálaljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!