Göcsejben ezen a napon zsírt és fokhagymát szentelnek, amelynek gyógyerőt tulajdonítanak. Régi időjóslás szerint, ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz nyár következik. Szeged környékén a Benedek-napi hagyma főzetével tífuszos betegeket mosogattak, másutt a marhák felfúvódása ellen tartották hatásosnak. Tény, hogy a hagymát ezen a napon kel földbe duggatni. Szent Benedek fiai – a bencés szerzetesek – élen jártak a magyarság térítésében, a nyugati keresztény kultúra elterjesztésében. A hónap neves ünnepe Gyümölcsoltó Boldogasszony napja március 25-e. A katolikus egyház Jézus fogantatást, az angyali üdvözletet ünnepli. Ebből következik, hogy ezen a napon kell oltani, szemezni a fákat.

Isten éltesse

A Klaudiákat (20-a); a Benedekeket és Bencéket (21-e); Beátákat (22-e); Emőkéket (23-a); Gáborokat (24-e); Iréneket (25-e).

Vallási ünnepek

Nagyböjt ötödik vasárnapja fehérvasárnap, amit már virágvasárnap követ. Az ortodox keresztények nagyböjt első vasárnapján az Ortodoxia ünnepét tartják.

Égitestek mozgása

A tavaszi napéjegyenlőség 2012-ben március 20-ára esik, amikor a Nap 5 óra 46 perckor kel és 17 óra 57 perckor nyugszik, a Hold 4 óra 27 perckor kel és 16 óra 02 perckor hagy el. Két nappal később Újhold tekint ránk, 22-én 15 óra 37 perckor. Közel van a nyári időszámítás kezdete is: 25-én már álmosabban kelünk, de este visszakapjuk a hiányzó órát.

Népi időjóslás

„Gyümölcsoltó hidege, téli hónap megölője”. Délvidéki néphit: Ha Gyümölcsoltó-napon megszólalnak a békák, negyven napig hideg lesz.

(hankó)