Jézus is böjtölt a sivatagban, ahol a sátán megkísértette. Úgy vélte, hogy aki fizikailag gyenge, azt könnyebb elcsábítani, de nem így történt.

Isten éltesse

Olíviákat (5.), Leonórákat, Nórákat (6.), Tamásokat (7.), Zoltánokat, Filemonokat (8.), Domonkosokat, Franciskákat (9.), Ildikókat, Eteléket (10.), Szilárdokat, Tímeákat (11.)

Vallási ünnepek

Perepétua és Felicitász (7.), Istenes János (8.), Római Franciska (9.), Negyven vértanú (10.)

Csillagos égbolt

A napok már jócskán hosszabbak, központi csillagunk március 5-én 6 óra 16 perckor kel és 17 óra 35 perckor nyugszik. A Hold lassan fogy, 1 óra 29 perckor kel és 10 óra 37 perckor nyugszik. 5-én földközelben lesz, így tiszta időben szép nagynak látszik. A Merkúr láthatósága javul március folyamán, a Vénusz nem figyelhető meg, a Mars lassan eltűnik alkonyatkor, a Jupiter magasan látható, éjfél körül nyugszik. A Szaturnusz késő este az éjszakai égen látható, az Uránusz nem vizsgálható, mert a Nap fénye eltakarja csakúgy, mint a Neptunuszt.

Népi időjóslás

A téli szövést-fonást tízedikéig be kell fejezni. Pincehelyen a szőlő négy sarkán álló tőkét megmetszik a jó termés érdekében. Ha tízedikén – 40 vértanú napján – fagy, 40 napig el nem hagy.

Hankó Ildikó