Nagypéntek a világtörténelem leggyászosabb napja: Jézus 3 órakor meghal a keresztfán. Egy ártatlan embert kínoztak meg és feszítettek keresztre, mert nem bírták elviselni, hogy a gyűlölet, a pénz hatalma helyett a szeretetet hirdette. Nagyszombaton hajnalban a Jézus sírjához érő asszonyok a testet már nem találják ott: feltámadt – közölte velük egy angyal. Ezzel a csodával Jézus megszabadította az emberiséget az örök halál rémétől. Húsvétvasárnap és húsvéthétfő már az örömé, a bizonyosságé, hogy nincs végleges elmúlás.

Isten éltesse

Tormásokat (26.), Hajnalkákat, Augusztákat (27.), Gedeonokat, Johannákat (28.), Zalánokat, Amadékat (30.), Árpádokat (31.)

Vallási ünnepek

Nagyhét, kiemelten a nagycsütörtök és nagypéntek. Húsvétvasárnap, húsvéthétfő.

Csillagos égbolt

Központi csillagunk 26-án 5 óra 34 perckor kel és 18 óra 05 perckor nyugszik. A Hold 17 óra 21 perckor kel és 4 óra 44 perckor nyugszik. 27-én telehold ragyog ránk. Március 31-én térünk vissza a nyári időszámításra, éjjel kettőkor állítják az órákat. A Vénusz felső együttállásban lesz a Nappal 29-én, ugyanaznap az Uránusz is együttáll központi csillagunkkal..

Népi időjóslás

Mivel a húsvéti ünnepkör archaikus eredetű, tavaszváró-téltemető szokások kötődnek hozzá. Kiszehajtás, villőzés, zajkeltés, pilátusverés. A nagypénteki hajnali mosdás szabad vízben betegségek ellen véd.

Hankó Ildikó