A Mátyás-napi hideg idő jó termést ígér, a szeles jó tojásszaporulatot. Ha még van is hó a kertek alatt, sárgarépát, borsót, petrezselymet vethetnek a kiskertekben, mert ezt a magot nem eszi meg a féreg. Mátyás apostol hazai kultuszának az Árpád-korban még nincsen nyoma, csak Mátyás király uralkodása után terjedt el tisztelete, aki e nap előestéjén született. Ha fagy van Mátyás-napon, akkor jeget olvasztanak.

A göcsejiek a 24-én fogott bármilyen halat Mátyás csukájának neveznek; szent halnak csak a csukát tekintik. Régi naptárakban a szökőnapról „Mátyás ugrása” néven emlékeznek meg, mert az apostol ünnepe szökőévben átcsúszik 25-ére.

Csillagos égbolt

Február végén már visszavonhatatlanul ébredezik a tavasz. A Nap 6 óra 27 perckor kel, és 17 óra 27 perckor nyugszik. A Hold fogyni kezd, 25-én már az utolsó negyedet láthatjuk a Scorpius csillagképben.

Zöldpatika

Az első koratavaszi virágok egyike a martilapu (Tussilago farfara L.). Árokparton, omladékos talajon gyakori, évelő növény; februártól áprilisig virágzik. Virágját és levelét gyűjtik, utóbbit a virágzás után, majd szárítják. Az ókorban is használták, levelének forrázata köhögéscsillapító, köptető. Asztma elleni teakeverék alkotórésze ma is. Zsenge leveleit salátaként tartják számon, mert frissen magas a C-vitamin tartalma. Erdélyben főzeléknövény. Friss levelének kipréselt leve 2-3 kanálnyi meleg tejbe téve enyhíti az asztmás panaszokat.

(hankó)