Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Megkezdődött a 8. Székely Fesztivál a Millenárison

Az elmúlt két év a bezártságról, a küzdelemről, a bizonytalanságról, a járványhelyzetről és a szomszédban kitört háborúról szólt. Az idei vásár egyfajta fellélegzés, de még inkább az összetartozás ünnepe – mondta el a Székely Fesztivál pénteki megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény fővédnöke.

Hirdetés

Hozzátette, a Székely Fesztivál egyfajta „barométer”, amely jelzi, mennyire élő az anyaország és Székelyföld kapcsolata: a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben például 40 ezren látogattak el a rendezvényre. A fesztivál nemcsak a múltra épül, hanem a jövőbe is mutat – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, kiemelve azt, hogy a rendezvény a gazdasági kapcsolatok szorosabbá fűzéséhez is hozzájárul.

Varga Mihály emlékeztetett: a kormány egy olyan Kárpát-medencei gazdasági tér kialakítására törekszik, amely erősíti a térség termelési és piaci pozícióit, segíti az itt működő vállalkozásokat, mindezen keresztül pedig az itt élők boldogulását.

Felidézte, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretében már csaknem 200 milliárd forint jutott erre a célra.

A 2017-ben elindított erdélyi gazdaságfejlesztési programban eddig több mint 6000 pályázatot támogatott a magyar költségvetés, 174 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve – közölte Varga Mihály.

Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester elmondása szerint a fesztiválon mintegy 150 erdélyi vállalkozást ismerhetnek meg a látogatók, és 200 fellépő gondoskodik a kulturális élményekről.

Itt lesznek a sóváradi fagylaltosok, meg lehet kóstolni a háromszéki Székely csárda főztjeit, Ménes-Hegyalja borait, készül kürtőskalács, a látogatók gyönyörködhetnek a székely kézművesek termékeiben, egymást követik a tánccsoportok, mesemondók, kiállítások, koncertek és gyermekprogramok – szólt a rendezvényről.

Tarlós István hangsúlyozta azt is, hogy a fesztiválnak köszönhetően fejlődhetnek a Székelyföld és a nemzet fővárosa közötti kapcsolatok. Péter Ferenc, Maros megye elnöke elmondta, az eseménysorozat célja, hogy bemutassa a jellegzetes székely életmódot, ízvilágot, világlátást.

Tamás Sándor, Kovászna megye elnöke hozzátette: ezen a hétvégén a székelyek Székelyföld különbözőségeit adják elő Budapesten, hogy együtt lehessen megélni az összetartozást. Borboly Csaba, Hargita megye elnöke azt emelte ki, hogy a fesztivál a gazdasági kapcsolatok mellett az emberek közötti kapcsolatokat is megerősíti.

Mint a szervezők közölték, a seregszemlét az Újra együtt hívószóval rendezik meg, idén Tamási Áronról is megemlékezve születésének 125. évfordulója alkalmából.

A nagyszínpadon 200 fellépő ad műsort, az eseményen részt vesznek Hargita, Maros és Kovászna megye képviselői. Fellép Jobbágytelkéről a Szépszivárvány néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Boróka néptáncegyüttes, a Válinka tánccsoport és a Turul táncosok, valamint a Tisztás gyerekcsoport Kézdiszentkeresztről.

Idén először könnyűzenei koncertek is lesznek: péntek este Gyergyószékről a Teddy Queen rockegyüttes, másnap a Lazy Jam jazzegyüttes zárja az estét.

A Vendégváró Székelyföld című kiállítás minden nap más megye – Hargita, Maros és Kovászna – látnivalóit, kulturális értékeit mutatja be. A gyerekeket kézműves foglalkozások várják: lesz fafaragás, korongozás és kürtőskalács-készítés.

A Székely Fesztivál minden nap reggel 9-től este 9-ig várja a látogatókat, a belépés ingyenes.

Korábban írtuk