A 635 négyzetméteres lovarda teljes megújulásának összköltsége egymilliárd forintot tesz ki, amelyből 900 millió forint brüsszeli forrásból származik, a fennmaradó költséget pedig a város állja majd.

Az 1746 és 1749 között épült, majd Erzsébet királyné kívánságára átépített lovarda épületében már a két háború között is bálokat rendeztek, később tábori kórházként, majd szovjet laktanyaként hasznosult, míg végül 1987-ben beszakadt a tetőszerkezete. A felújítást követően az istálló egy részében a királyi lovas hagyományok tárgyi emlékeit is bemutatják majd.

A beruházás a kastély 2013-ig tartó komplex felújításának része, amelynek legutóbbi üteme éppen most fejeződik be, a megszépült parkot ugyanis április végén adják át, a kastély két szárnyának modernizálása pedig nyáron ér véget.

A Magyarországon folyó legnagyobb örökségvédelmi fejlesztés összköltsége eredetileg 5,6 milliárd forint lett volna, ám az infláció miatt a végösszeg eléri majd a 6,2 milliárdot. Mivel az uniós támogatással együtt rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintot a közeljövőben elköltik, a további összeget újabb uniós pályázatokon szeretnék megszerezni.