A zaklatott pályájú és meglehetősen ellentmondásos megítélésű popikon távozása Elvis Presley, John Lennon és Freddie Mercury halálához hasonló hisztériát váltott ki világszerte. S akárcsak életét, halálát is rejtélyek és találgatások sora övezi. Bizonyos feltételezések szerint az amúgy is hipochonderként ismert sztár szíve a túlzott gyógyszerfogyasztás, illetve a fájdalomcsillapítók korlátlan használata miatt állt le, ezért a hatóságok már vizsgálják az őt kezelő kardiológus személyi felelősségét is. Az egykori önmagára már csak nyomokban emlékeztető Jackson ötven állomásosra tervezett, This is it (Ennyi) című nyári gigaturnéjára a világon a leghamarabb keltek el a jegyek (haláláig 750 ezer darab), a Guinness Rekordok könyve szerint másodpercenként kettőt adtak el.

Az 1958-ban, az Indiana államban lévő Garyben született Michael Joseph Jackson sikerekben és bukásokban egyaránt bővelkedő karrierje már hatéves korában elkezdődött. Ekkor csatlakozott a családi zenekarként működő Jackson 5 nevű együtteshez, ami később The Jacksons néven Amerika történetének legsikeresebb fekete együttese volt.

A csapatot a gyerekeit végtelenségig kihasználó, agresszív és brutális apa menedzselte, a Moon Walk című önéletrajzi kötetében kegyetlen gyerekkorát felidéző Michael későbbi pszichés zavarait, testsúly- és bőrszín-problémáit az akkor elszenvedett bántalmazásokkal magyarázzák, s mindezt fokozta később a bulvármédia állandó figyelme is.

1979-ben, az Off the Wall címet viselő első szólóalbumával debütált, s a történelemben ez volt az első lemez, amelyről négy dal is a top tízbe került. De igazán 1982-ben, a Thriller megjelenésekor vált szupersztárrá.

A rekordok sokaságát birtokló korong minden idők legtöbb példányban eladott lemeze lett, de az amerikai összeállítású Rock and Roll Hall of Fame örökranglistáján is a harmadik helyet érdemelte ki. Egy másik rekord: az 1984-es Grammy-díjkiosztó gálán egy este folyamán hét díjat zsebelt be, amit azóta sem múlt fölül senki.

A sokak által minden idők legjobb poplemezének tekintett Thriller nemcsak zenei megújulást hozott, hanem a címadó dalhoz forgatott videoklip tekintetében is mérföldkőnek számított. A sokkoló horrortörténetbe ágyazott néhány perces sztori, valamint a nyolcvanas évek popzenei hangzását egyértelműen kijelölő és a későbbi, balladaszerűen elnyújtott Jacko-számokat már csírájában magában hordozó album túlzás nélkül hatással volt még az ezredforduló popzenei kultúrájára is amellett, hogy kitárta a kaput az afroamerikai előadók számára.

A színpadi látványban, sajátos mozgásban és egyedi öltözködésben is új utakat nyitó, extravagáns előadóművész karrierje ezután teljesedett ki igazán. A dalainak képi világában és szövegeiben – We are the world, Black or White, Heal the Word – az egyes társadalmi jelenségeket is bíráló Jackson jótékonysági szervezetek sokaságát támogatta, sokkoló képekkel igyekezett felhívni a világ figyelmét az afrikai éhezőkre, illetve a faji előítéletek romboló hatására is. Az ehhez kapcsolódó Black or White című szám videoklipje a vizuális technika úttörője lett, hiszen ekkor alkalmazták a világon először az úgynevezett morphing effektet, amellyel lehetővé válik például egy arc átalakítása filmen.

Míg karrierje a csúcsán járt, magánéletéről egyre ellentmondásosabb hírek érkeztek. A mesebeli világot, saját állatkertet és vidámparkot felépítő énekest először 1993-ban, majd 2005-ben vádolták kisfiúk megrontásával. Első alkalommal peren kívül egyeztek meg, a második alkalommal az esküdtszék felmentette az összes vádpont alól, de neve sosem tisztázódott igazán. A sztár megtépázott hírnevének pedig különös származású gyermekei sem tettek jót, ahogyan a plasztikai műtétekről, a fehéredő bőrszínét okozó állítólagos betegségéről keringő állítások sem.

A mára teljesen elszegényedő, több száz milliós adósságot hátrahagyó, magánéletében pszichés zavarok sokaságával és örökös gátlásokkal küszködő, a popzene királyának tartott Jacksont végül idejekorán felemésztette a show-business. Vitathatatlan zenei zsenije ellenére kegyetlen árat fizetett érte.

Farkas Anita