Október az olaszrizlingé. Negyedik alkalommal helyezik középpontba e sokoldalú, hazánkban a legnagyobb területen termesztett, nevével ellentétben nagyon is magyar fajtát a borászatok, a szaküzletek és az éttermek. A tematikus hónap kiemelkedő eseménye ezúttal is az Olaszrizling Október Nagykóstoló, mely egyúttal egy új kezdet is lesz, a jeles seregszemlén ugyanis bejelentik a fajta új, nemzetközileg is jól magyarázható elnevezését.

A névváltás bizony megosztja a borkedvelőket. Megszoktuk, szeretjük az olaszrizling elnevezést, jóleső érzés elmagyarázni, hogy e kiváló fajta se nem olasz, se nem rizling, hanem Magyarország egyik büszkesége. A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex köré tömörülő balatoni vincellérek azonban úgy ítélték meg, a nemzetközi piacon – nem utolsósorban a rajnai rizlinggel való névbeli összetéveszthetőség miatt – zavart okoz és állandó magyarázatra szorul a fajta neve, így pályázatot írtak ki egy új elnevezésre. Meg is van már a győztes javaslat, ám a három szervezet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen csak az október 8-i Olaszrizling Október Nagykóstolón jelenti be, hogy melyik ajánlat diadalmaskodott. Több száz fölvetés érkezett a pályázatra, hamisítatlan magyaros sziporkázással többek között olyasféle ötletek, mint oriz, nemes, pannobilis, kárpáti, magorka, ollario, hungarizli, a kissé szentinentális napfényherceg vagy épp a zavarba ejtő és más nyelvekre alighanem nehezen lefordítható bazaltrezgő.

A titokról október 8-án föllebben a fátyol – már csak ezért is érdemes ellátogatni az idei Olaszrizling Október Nagykóstolóra, ahol ezúttal mintegy 80 pincészet kínálja majd jóféle magyari rizlingjét – de a versenyszellem jegyében idén rajnai rizlingek is felsorakoznak. Az eseményt szervező Winelovers csoport szakértői ugyanis a nagyszabású bemutató fölvezetéseként 55 pincészet 92 olaszrizlingjét és 16  borászat 21 rajnai rizlingjét tesztelték. A várakozásokkal ellentétben az olaszrizlingek között a felvidéki Nagykürtösről származó 2015-ös tétel bizonyult a legjobbnak, a második helyen a Hagymási Pincészet 2013-as egri olaszrizlingje végzett, míg a sorban a harmadik a Söptei Pince Balatonfüred-Csopak borvidékről szűrt 2015-es bora lett. A rajnai rizlingek között a Laposa Pince 2015-ös badacsonyi birtokbora lett az első, ezt követi a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2015-ös Prior nevű tétele, majd a móri Molnár Borház ugyancsak 2015-ös rajnai rizlingje.

E kiválóságokat és még számos másikat minden borkedvelő megízlelheti, továbbá 15 egyéb kiállító kínálatát is mustrálhatja október 8-án 14 és 22 óra között a Corinthia Hotel Budapest termeiben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43.) Az Olaszrizling Október tematikus eseményeivel és az Olaszrizling Október Nagykóstolóval kapcsolatos minden információ megtalálható a http://www.olaszrizlingoktober.hu weboldalon.

Á.B.
Demokrata