– Hogyan indult a történetük?

– Hat évvel ezelőtt egy olaszországi zarándoklaton vettem részt, és Assisi egyik könyvesboltjában szembesültem azzal, mennyi különleges vallási témájú film kapható. Sokat nem ismertem, holott már régóta gyűjtöttem ebbe a témakörébe tartozó filmeket, sőt ezzel kapcsolatban klubokat is vezettem. Assisiben találkoztam először többek közt az Olivia Hussey főszereplésével készült Teréz anya című filmmel, vagy a Don Boscóról, illetve a Pio atyáról készült játékfilmmel. Akkortájt ügyvédként dolgoztam, de hajtott valami, hogy mással is foglalkozzam, olyan értékes dologgal, amivel én is tudok adni valamit a világnak. Ezért a felmerülő nehézségek ellenére létrehoztam ezt a kiadót, amely egyszerre foglalkozik film- és könyvkiadással, olyan embereket mutatva be, akiknek élete pozitív példát jelenthet mások számára.

– Ez a kiadó ars poeticája is?

– Igen, igyekszünk kompromisszumok nélkül értékeket bemutatni, és nem elsősorban az üzleti sikerre koncentrálni. Ennek köszönhető a kiadó missziós jellege: a lelki táplálékra ugyanis ebben a felbolydult világban az embereknek fokozottan szükségük van. Filmklubokat szervezünk, vetítésekhez szolgáltatunk filmeket, és a rászoruló szervezeteknek adományozunk a kiadványainkból.

– Sikeres kapcsolatot alakítottak ki szerzetesrendekkel, egyházi iskolákkal. De mennyire sikerült kilépni a világi közönség elé?

– Eleinte sokat kellett küzdenünk azért, hogy a fontosabb könyvesboltok és áruházak kihelyezzék a polcaikra a kiadványainkat. Sorra kellett meggyőzni a menedzsereket arról, hogy nem csak a könnyed filmekre van kereslet, hanem a komoly mondanivalóval, mély tartalommal bíró alkotásokra is. A vallásos téma szinte mindenhonnan hiányzott. De a kiadványaink között az olyan filmklasszikusokra is igyekszünk hangsúlyt helyezni, amelyek kitörölhetetlen nyomot hagytak az egyetemes kultúrában, ezért is jelentettük meg teljes egészében a Zeffirelli híres Názáreti Jézusát, vagy a Jerzy Kawalerowicz Quo Vadis-át. Igyekszünk hangsúlyt helyezni arra is, hogy a gyerekek számára minőségi alkotásokat közvetítsünk, például a Bibliát feldolgozó, hiánypótló rajzfilmeket. Fontosnak tartjuk, hogy a pozitív mintát a fiatalokhoz is eljutassuk: sok fiatal idegenkedhet a spiritualitástól, ezért számukra az emberiességet, a megbocsátást középpontba állító műveket ajánljuk.

– Kiadványaik között található magyar szentekről szóló film is?

– Sajnos kevés film készült nagyjainkról. De kiadtuk a Magyarság szentjei című dokumentumfilm-sorozatot, illetve a csodás kegyhelyeinkről szóló sorozatot. Időszerűnek tartanám, ha végre készülnének játékfilmek Szent Erzsébetről, Szent Margitról, vagy a pálos szerzetesek életéről, hiszen ezek a témák kulturális örökségünk fontos részét képezik.

Sz. A.