Hirdetés

Szalkszentmárton központjában találjuk a település hajdani földesurának, gróf Festetics Györgynek azt a klasszicista stílusú épületét, melyet rövid ideig Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István vendégfogadóként és mészárszékként üzemeltetett, és ahová a költő többször is ellátogatott. Az egykori fogadóépület ma a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak ad otthont. A tárlat igazi kuriózuma az a korabeli szabad kéményes konyha, amelyben a költő édesanyja, Hrúz Mária főzött családjának és a fogadó vendégeinek. A konyhában egy téglából épített tűzpadka és két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték. Kémény egyikhez sem tartozott, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozott és távozik ma is. Merthogy a konyhát különleges eseményeken ma is használják, készültek már itt az Alföld-Kiskunság terültére jellemző régi magyar ételek, köztük pirított dióba hempergetett kukoricagombóc. Hrúz Mária konyhájában legutóbb a 2023-as Magyarország étele verseny két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás főzött meg egy-egy Petőfi korabeli menüsort. Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püspökkenyeret, míg Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejes pitét készített, természetesen korabeli eszközökkel. A gasztronómiai időutazás szervezőinek célja egy olyan receptgyűjtemény létrehozása, amely a rohanó világban időtakarékos és gazdaságos ötletekkel segíti a mai kor emberét.

Korábban írtuk