Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)
Hirdetés

A Csengey parkban Erdélyből érkezők és onnan elszármazottak egyesületei, csoportjai készítenek erdélyi, főleg puliszkás ételeket tokánnyal, tejföllel, szalonnával, túróval vagy lekvárral – mondta Bándi Imre, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A puliszkából, amelyet lehetőség szerint erdélyi alapanyagból főznek, ingyenes kóstolót adnak és a recepteket is megosztják az érdeklődőkkel. A fesztivál névadó étele mellett lesz kürtőskalács, erdélyi lángos, flekken és miccs, valamint olyan különlegességek is az asztalokra kerülnek, mint a rókagombás zakuszka, a padlizsánkrém és az erdélyi áfonyalekvárok – tette hozzá.

A gasztronómiai programok mellett délelőtt gyerekeknek, családoknak rendeznek koncerteket, bábszínházi előadást, kézműves foglalkozásokat, Erdélyről és Székelyföldről szóló vetélkedőt, délután hagyományőrző csoportok lépnek fel.

A színpadon a görgénysüvegcsűri Csalogány és Ifjú Csalogány néptáncegyüttes többek között Küküllő menti, mezőségi, magyarpalatkai és mezőmadarasi, a kisfülpösi Verőfény tánccsoport pedig méhkeréki, felcsíki és szászcsávási táncokat ad elő, a kajdcsai Gyöngyvirág együttes Nyárád menti koreográfiát mutat be, és népdalokkal lép a közönség elé a bonyhádi Völgység Népdalkör.

A folklórprogramot a Szaggató zenekar koncertje, majd népdaltanítás és táncház zárja, amelyben negyven, Erdélyből érkező gyermektáncos is közreműködik.

A fesztiválra mintegy kétszázötvenen érkeznek Erdélyből és Magyarországról; a rendezvénnyel az 1989-ben alapított egyesületnek az a célja, hogy találkozási lehetőséget teremtsen az Erdélyből elszármazottak és közösségeik számára, valamint bemutassák hagyományaikat az anyaországi magyaroknak – mondta a szervezet elnöke.