A sokkoló hírtől bekattanó anyuka először mezítlábasan bolyong a fővárosban, majd a Lipótról megszökve tovább kalandozik Isztambulba – az itt maradt családtagok közül pedig ki-ki a maga módján értelmezi e „szörnyű fegyelmezetlenséget”. A lélek odüsszeiáját valójában csak ketten járják meg: a magát felszabadítani próbáló nő és a felnőttek világába hirtelen beleszédülő kamasz fiú (Varga Norbert). Kettejük nevelődéstörténete ez a lassú folyású, szinte szavak nélküli tanmese – kár, hogy a rendezőtől megszokott hiteles életképek megvillantása és a finom érzelmi szál ellenére is valamiféle hiányérzetünk marad utána.

Farkas Anita

Isztambul – magyar–török–angol játékfilm, 2011

ZENE – Régi idők zenéje

Hogy a gyermekkori élmények mennyire mély nyomot hagynak az emberben, arra jó példa az amerikai gitáros, énekes Chris Isaak. Szinte falta szülei rockabilly és country műfajú lemezeit, a családi bulikon már énekelte és gitározta is Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Roy Orbison, Johnny Cash, Elvis Presley és a többiek dalait. A tanulás mellett ekkor még ökölvívással töltötte az idejét, ám amikor megvette Elvis egyik Sun Stúdióban készített lemezét, minden megváltozott. Abbahagyta a sportot és elkezdte feleleveníteni a korábban hallott számokat. 1985 óta 14 albuma jelent meg, a Beyond The Sun 19 felvételét pedig ugyanabban a Sun Stúdióban vette fel, ahol annak idején azok eredetije is született. A régmúlt idők hőseit és zenéit ismét életre keltette.

Szakács Gábor

Chris Isaak: Beyond The Sun – Magneoton/Warner, 2012

KIÁLLÍTÁS – Térfoglalás

A Budapestet elérő sajnálatos galériabezárási hullámmal szembeni bármilyen jelenséget nagyra kell értékelnünk, így a belvárosban immár hónapok óta működő noMade Galéria tevékenysége feltétlenül pozitívum, megtetézve azzal, hogy ugyan ismert művészeknek rendeznek bemutatókat, de nem trendeket követnek, hanem progresszív értékek nyomán folytatják missziós munkájukat. Ezúttal Vizsolyi János régebbi és újabb szobrait, kisplasztikáit, sajátos faliképeit tárják a közönség elé. A tágas térben – végre – nem beszorítottak a szobrász – kis méret esetében is – monumentális hatást keltő munkái. Vizsolyi újabb szobrai hihetetlen szervességgel egyesítik a pontos geometriai térbeli formákat a természet szerves alakzataival, emberi és természeti asszociációkat keltve. Súlyos munkái légiessé is válnak, s a valóságosnál jobban emelkednek ki a behatárolt terekből.

Feledy Balázs

Vizsolyi János kiállítása – noMade Galéria, megtekinthető február 21-ig

ZENE – Jazz-kettős

Fábián Juli zajos sikereket arat bárhol, bármilyen formációval. Saját Jazz Riffjével is káprázatos zenét produkál, de még nagyobb a kihívás, amikor egyetlen zongora kíséri: együttesének pianistája, Sárik Péter. A duó nem redukált kvintett, immáron ötödik éve működik ez a zenei szimbiózis. Már nagyon vártuk debütáló lemezüket, amelyen főként jazz-sztenderdeket és popdalokat hallhatunk, de olyan eredeti feldolgozásban, amely még a vájtfülű jazz-ítészeket is meglepi. A szellemes albumcímet duplán kiérdemlik, mert mindketten remek harmóniaérzékkel rendelkeznek és tökéletes harmóniában is vannak egymással. Sárik Péter ideális kísérőzenész, villámgyors reakcióképességgel, aki szólóiban persze megmutatja „oroszlánkörmeit” is. Juli pedig a legfeketébb fehér énekesnő a Duna partján, akiben együtt van az egész énekelt jazztörténet Ellától Dianne Reevesig és Cassandra Wilsonig… Bátor, leleményes improvizációiból nem hiányzik a játékosság és a humor, de tud érzelmes, sőt érzéki is lenni.

Márton Attila

Fábián Juli–Sárik Péter: FeelHarmony – Unicus Hungary, 2011

KIÁLLÍTÁS – Festőrobbanás

Tudjuk: sok múlik az emberi tényezőn. A művészeti értelemben haldokló Józsefvárosi Galériába is egy szakember, Szabó Erzsébet lehelt újra életet, s így ismét, immár szakmai értelemben is figyelemre méltó kiállítások terepe lett a nagy múltú kiállítóhely. Ezúttal Vízi Tihamér hozta el újabb munkáit, akire az elmúlt évek nagy váltása jellemző. Korábbi, rendkívül finom, aprólékos, minuciózus alapossággal megfestett akvarelljeit követően tanúi lehetünk festői, művészi átalakulásának. Biztosan egy személyiségen belüli hatás folyományaként képein expresszív formálás, erős indulatiság jelenik meg, amely azonban mindig intenzív gondolati indíttatású. A művész – mint tanár – hosszú éveket töltött gyerekkörnyezetben, jeles gyermekrajz-gyűjteménnyel is rendelkezik, mely megtetéződik különleges empátiakészségével, s így arra képes, amire kevesek: a gyermekek őszinte, érzelmi alapú világlátását transzponálja át ízig-vérig festői eszköztárával a festészet terrénumába.

Feledy Balázs

Vízi Tihamér-kiállítás – Józsefvárosi Galéria, megtekinthető február 23-ig

KÖNYV – Ékszerdoboz

Zágrábtól Dubrovnikig kalauzol végig a szerző házaspár, Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila képes albuma, amely rövid kísérő szövegeivel útikönyvként is megállja a helyét. Ha a történelmi és kulturális nevezetességekről mindent tudni akaró turista tudásszomját nem is elégíti ki, fényképeivel azonban ráirányítja a figyelmet egy-egy város, illetve országrész nevezetességeire, kirándulóhelyeire. A zegzugos mediterrán utcácskák, az évszázados, évezredes műemlékek vagy a különleges növény- és állatvilággal rendelkező nemzeti parkok mind-mind felfedezésre csábítanak. Akinek elege van a mínuszokból, a kötet segítségével már most kezdheti tervezni a nyaralást. Mert Horvátország a csodálatos tengerpartja mellett még bőven tartogat meglepetést mindenki számára…

Barta Boglárka

Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: Horvátország tengernyi csodája – Alexandra Kiadó, 2011

KIÁLLÍTÁS – Feketén-fehéren

Két grafikai sorozatot lát vendégül a Forrás Galéria: Jankovics Marcell Arany János Toldijához készített arany, fehér és fekete színvilágú tusrajzait és a költeményhez készült tizenhárom iniciálét, valamint Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum – A magyar hősmondák öt könyve című, 1925-ben megjelent művéhez komponált sorozatát. Ez utóbbi ötven darabja életre kelti a világ teremtését, a mítoszok és istenek születésének hajnalát, a magyarok őstörténetét, valamint történelmünk emblematikus pillanatait egészen Trianonig – az anyag most először látható Budapesten. A kiállításon Jankovicsra jellemző erőteljes, mozgalmas műveket láthatunk, a tőle megszokott képi humorral, szárnyaló fantáziával és azzal az olykor apró részletekben is fellelhető szimbólumrendszerrel, hiteles kultúrtörténeti utalásokkal, melyektől külön-külön is önálló művekké nemesülnek a sorozat darabjai.

Szentei Anna

Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész kiállítása – Forrás Galéria, megtekinthető: február 22-ig