A többnyire az 1950-es évek csodálatosan színes Iránjában játszódó történet keretsztorija szerint Nasszer-Ali hegedűművész, miután kedvenc hangszere eltörik, elhatározza, hogy ezentúl nem tesz mást, mint az ágyában fekve várja a halált. Sem felesége szilvás csirkéje, sem Mozart Stradivarija nem képes felvidítani, és amíg nyolc nap múlva valóban meg nem érkezik Azrael, a Halál angyala (ő a mese narrátora is), lázas emlékképekben idéződik fel egész elrontott élete: komor iskolai évei, hatalmaskodó anyja, szeretetnélküli házassága, önmaga rossz apasága fia és lánya elrontott jövője. A túl sok közbeékelődő és ezáltal a film szétesését okozó jelenet főszereplője mégis egy régi szerelem és egy sugárzóan gyönyörű fiatal lány, Iran (a hazájából erkölcstelenség miatt száműzött Farahani Golshifteh), aki egyedül mégis kevés a perzsákat játszó francia színészek melodrámába hajló kimódoltságának ellensúlyozására.

Farkas Anita

Szilvás csirke – feliratos francia–német–belga vígjáték, 2011

ZENE – Családi vállalkozás

A holland származású Van Halen testvérek zenekarának visszatérése alaposan meg/felrázta a hardrock híveit. Az érdeklődést ékesen jelezte, hogy már 2008-as fellépéssorozatuk látogatottsága is minden korábbi csúcsukat megdöntötte. Erre tettek rá egy lapáttal, amikor 1998 óta első ízben készítettek teljes stúdióalbumot egy nap alatt 2011. szeptember 5-én, ráadásul élőben. A csalinak kiválasztott Tattoo klipjét eddig több mint három millióan nézték meg a you Tube-on, ami azt bizonyítja, hogy nem kísérleteztek új irányzatokkal. Nem kevésbé okozott megdöbbenést, hogy a basszust Eddie fia, Wolfgang Van Halen vette kezébe és ezzel családi vállalkozássá alakult a csapat. A mikrofon mögött ismét David Lee Roth áll.

Szakács Gábor

Van Halen: A Different Kind Of Truth – 2012, Universal

KÖNYV – Sikertelen merénylet

A baloldali gondolkodás lényege, hogy jó nagyokat rúgjunk azokba, akik felettünk állnak. Vedd el attól, akinek több van, taszítsd le, aki magasabbra jutott. Neked is legyen, lehetőleg munka és tehetség nélkül. Ez az egyenlőség szép jelszava a gyakorlatban. A Hídavatás című regényhez ezek a gondolatok azért illenek, mert a történetben éppen I. Ferenc Józsefet akarják megölni rejtélyes erők. A századfordulón járunk. Európa a béke utolsó éveit fogyasztja, s a mélyben már érződik a változás. Az uralkodó életére fenekedő anarchista szekta minden bizonnyal utalás a pár évvel későbbi szarajevói merényletre. Itt még nem jön össze a dolog, ott már igen. Szentesi Zöldi László magasra teszi a mércét. Noha egy szimpla bűnügyi regényt olvasunk, a nyelvezet, a miliő, az alakok, a meseszövés egy olyan korba vezet, ahol még létezett a minőség. Ahol nem műételt fogyasztottak a benzingőzös gyorsforgalmi út mellett, hanem a Csiga kisvendéglőben nasi-vasit játszottak a családapák vagy a zord fiákeresek. Krúdy és Mikszáth Budapestjén járunk, ahol Thurzó Aladár hírlapíró a Kis Újság bűnügyi riportere, s ahol a kackiás bajuszú Korponay, Pruzsinszky detektív, valamint a katonás fellépésű Rudnay főkapitány végül mégiscsak felderítik, hogy mi állhat Schwartz Lipót meggyilkolása mögött, s elhárítják a közelgő végzetet. Legalábbis egy időre.

Pozsonyi Ádám

Szentesi Zöldi László: Hídavatás – Püski-Masszi Könyvesház, 2011

KIÁLLÍTÁS – Libériától Déváig

Az időben és földrajzilag is változatos tárlat az előző év jelentősebb gyűjteményi gyarapodását mutatja be, amikor is a Néprajzi Múzeum több mint félszáz tárggyal és több száz fotóval gazdagodott. A látogatók a régi és új, a hagyományos és modern, a hazai és külföldi tárgyak kalandos útját követhetik nyomon, miközben a műtárgyak részletes leírásaiból megismerhetjük azok történetét, a mai hímzett falvédőktől a libériai szőtteseken át egészen az újonnan restaurált dévai fa-Betlehemig. A tárlat érdekes darabjai közé tartozik az a matyó terítő, amely a Matuska Szilveszter által 1931-ben elkövetett biatorbágyi merénylet egyik áldozatának, Miss Hilda Fowldsnak a csomagjából került elő, illetve Pittmann Zsófi provokatív mobiltelefon-tartó falvédője. A bemutatott tárgyak összevisszasága nem ront a kiállításon, inkább sokszínűvé teszi azt, hiszen sok esetben nem is maga a műtárgy, hanem a hozzá fűződő emlék az igazán különleges.

Tabajdi Daniella

Új szerzemények, restaurált műtárgyak – Néprajzi Múzeum, megtekinthető: augusztus 26-ig

KÖNYV – A varázslatos óceán

„Az óceán egy pontig képes alkalmazkodni, képes ellensúlyozni a bajt, de ránk is szükség van: figyelnünk, látnunk, tennünk kell. Mindnyájunk sorsa a tengerekhez kötőik, a tengerek sorsa pedig a mi kezünkbe tétetett” – hívja fel a figyelmet Tengerlélek című kötetében a világhírű búvárfotós, Brian Skerry a túlzott halászat, a klímaváltozás és az egyre nagyobb méreteket öltő óceánszennyezés veszélyeire. S miközben megható és izgalmas történeteket mesél el, feltárul előttünk az érintetlen mélység titka, megismerjük a víz alatti fotózás veszélyeit, cápák között kalandozunk, meglátogatjuk a társaságkedvelő déli simabálnákat, sőt egy rövid időre útitársunkká szegődik egy mára már végveszélybe jutott kérgesteknős is, ami családfáját csaknem százmillió évre tudja visszavezetni. A páratlan szépségű felvételek célja mindenekelőtt az, hogy megmutassa a világnak a tengerek csodálatos, ámde egyre inkább veszélyeztetett élőlényeit, s tiltakozzon az ember kizsákmányoló és mindent birtokolni akaró hajlama ellen.

Barta Boglárka

Brian Skerry: TengerLélek – Geographia Kiadó, 2011

ÉTTEREM – Izgalmas kreativitás

A hajdani Malomtó helyén nyílt 50 bárban nem a „trendinek” mondható atmoszféra fogott meg, hanem a konyha és a kiszolgálás. A konyhát az „M” nevű kultikus hely korábbi séfje, Tóth Richárd vezeti, aki kedves, elbeszélget a vendéggel, mind anno a Rozsdás Pelikán séfje. Az étlap nem túl hosszú, ám ahhoz éppen elegendő, hogy mindenki találjon benne kedvére valót. Kínálnak izgalmas tapasokat, kreatív salátákat, lazacot, libamájat, kacsamellet és sorolhatnám. Hét közben délben menü is van megfizethető áron, miközben a – nem túl bő választékban kínált – borokat rendesen megfizettetik. A tapas tálon szendvicsek voltak, szépen tálalva, marinált halas, tepertőkrémes, valamint csicseriborsó krémes, a séf maga hozta ki, s hagyta, hogy szemre találgassuk, mi is van a tányéron. A továbbiakban ettünk még két ügyes vegetáriánus fogást, lazac-carpacciót, ami egyszerűen kifogástalan volt, tökéletes frissességű hal, jó arányérzékkel ízesítve, s értékeltük a libamáj brullée-t is, melyhez kétféle saját sütésű kenyeret adtak, s zöldalma-legyezővel, valamint két kis szelet frissen sült libamájjal tálalták. Mi tagadás, díjaztuk azt is, hogy két fogás között megleptek két-két cent Panyolai szamócapálinkával is. Az 50 Bar olyan hely, ahová az ember legszívesebben másnap elmenne újra, annál is inkább, hogy az étlap állandóan változik s bármihez nyúlnak az izgalmas, tetszetős, s ami nem utolsó szempont: megfizethető.

Dorozsmai Endre

50 Bar – Budapest II. ker., Frankel Leó út