Az iskola jelmondata: Pietas et litterae – kegyesség és tudomány. Ám ez utóbbit már a mai ember igényeihez kell igazítani, ezért az informatikai oktatás bővítésére szintén gondoltak: 36 számítógép konfigurációt, 6 interaktív táblát és 1 projektort szereztek be. Így a 13. évfolyamban tartandó szoftver-üzemeltetői képzést magasabb színvonalon folytathatják – nagyobb részvétellel.

Módjukban áll környezettudatos és energia-hatékony megoldások alkalmazása, ami csökkenti a fenntartási költségeket, és elősegítik a környezettudatos oktatást-nevelést. Ilyen környezetbarát megoldás révén takarékoskodhatnak a vízzel, hasznosítják az esővizet is; a vízmelegítéshez napkollektort használnak.

Gondoltak, többek között, az akadálymentesítésre, a sajátos nevelési igényű diákok oktatásához szükséges eszközparkra, ami eddig hiányzott az iskola felszereléseiből.

Még egy régi fénykép is segítette megújulásukat, amely a dísztermet mutatja be. Az 1940-es esztendőkben készült archív fotón látható díszítőfestés nyomait a főrestaurátor megtalálta, ennek alapján rekonstruálták az eredeti állapotot.

A díszterem említésével már túl is léptünk az iskola falain. Ezt a csodálatos szépségű, 350 személyes helyiség eddig is fontos szerepet töltött be Vác kulturális életében, de most már szinte a város központi előadóterme lesz, hiszen megfelelő audio-technikai felszerelésekkel látták el, akusztikai mobil-falat helyeztek el benne, és szükséges kiszolgálóhelyiségeket is létesítettek.

Az újjávarázsolt intézmény hivatott arra, hogy növekedjék a diáklétszám, amely már 514-ről 550-re bővült az idén, ezzel hozzájárul majd a képzett munkaerő számának emelkedéséhez is.

Minden szép álom úgy jó, ha megvalósul. Ehhez azonban legfontosabb, hogy legyen anyagi fedezete. Nem volt könnyű előteremteni, de megcéloztak egy európai uniós pályázatot – az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarország Operatív Programján keresztül, és ezt meg is nyerték. E lehetőség felkutatásában és a pályázati anyag kidolgozásában az M27 ABSOLVO Consulting segítette az intézményt, amely így közel 250 millió forintból valósíthatta meg a nagyarányú bővítést és fejlesztést.