Baló György elmondta, hogy a Magyar Televízió idén havi 68 millió forintot kap kulturális műsorok gyártására, azaz ugyanannyit, mint tavaly. Ez az összeg kemény tárgyalások eredménye, ugyanis az MTV vezetősége februárban még csak havi 54 milliót ajánlott. Szerinte a kulturális műsorokkal kapcsolatos szemlélettel van baj: nem lehet csak a nézettség alapján megítélni a műsorokat, de az sem elfogadható, ha valaki produkciójának népszerűtlenségét a nézők éretlenségével magyarázza. Új emberek bevonására van szükség, „előre kell menekülni”, karakteres műsorokat készíteni. A feladat az, hogy megtaláljuk a kultúra helyét a kereskedelmi adók profitorientált világához viszonyítva.

Az új igazgató több új kulturális műsort akar indítani, ám ennek több régi program megszüntetése és a megmaradók költségvetésének jelentős megnyirbálása az ára. A 34 állandó műsorból megszűnik többek közt a Hétvégi Helikon, a Hoppá című ifjúsági adás, a Gaia és a Kölcsönkapott Föld című környezetvédelmi műsorok, illetve a Századfordító magyarok is. Megmarad, de felével, harmadával csökken többek közt az Éjjeli menedék, a Fogadóóra, a Záróra, a Századunk költségvetése. A Siklósi Beatrix szerkesztette Éjjeli menedék című műsorral kapcsolatban Baló György elmondta, hogy a műsorba nem tartozhat bele a napi politika és a Magyar Köztársaság törvényeit sértő nézetek. Példaként hozta fel erre a Vér és Becsület vezetőjének megszólalását, amelyet nem engedett adásba.

Siklósi Beatrix, az Éjjeli menedék felelős szerkesztője Baló György vádjaira reagálva lapunknak elmondta, hogy az igazgatónak nincsenek konkrétumai arra nézve, mi volt törvénysértő a kulturális háttérműsor adásaiban. Véleménye szerint a kultúra részét képezi az a kérdés, mi motiválja az alkotót a mű létrehozására, illetve milyen körülmények között születik az alkotás. Mivel az élet, így a kulturális élet is át van szőve politikával, ezért politikamentes kulturális háttérműsort készíteni fából vaskarika. Ennek ellenére az Éjjeli menedék nem politizál. A Vér és Becsület megszólaltatásával kapcsolatban hozzátette, hogy az a műsor, amelyet Baló György nem engedett adásba, maximálisan megfelelt a közszolgálatiság követelményeinek, ugyanis egyszerre szólalt meg benne az említett egyesület vezetője, valamint a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének elnöke. A szerény nézettséggel kapcsolatos vádakról pedig csak annyit mondott, hogy vasárnap este fél tízkor az ország felében fogható m2-esen nem is lehet várni többet. Az új műsorokról nem tudott nyilatkozni, ugyanis a kulturális értekezletekre nem hívják meg, az igazgatóval csak levélben tud kommunikálni.