Móres

Itt a legújabb gumicsont, a médiavihart kavaró zászlóégetés. Menten ez lett az igazi ÜGY, és nem a Tilos Rádió. Az tettesnek kutya baja se lett volna, ha mondjuk a palesztin vagy a magyar zászlót gyújtja meg. Erre a közelmúltban sok példa adódott. De megkérdeném a fölhördülő izraeli követet, a rabbi urakat, no meg az „elhatárolódókat”, hogy ugyan mért baj az egy demokráciában, ha a sok köpés közül egy-kettő nem a magyar-keresztény szemében köt ki? Ha az ellenfél visszacsapja azt, Jahve bocsáss, egy zsidó szeme közé? Megszoktuk az egyirányút? Magyart, keresztényt lehet becsmérelni, de tovább egy tapodtat sem! Ne is csodálkozzunk a trenden, amikor a saját kormányfőnk jár elöl példaként: Budapesten koccint román cimborájával a román nemzeti ünnep alkalmából, Erdély elcsatolását ünnepelve. Mi lehetne ez egyéb, mint a magyarság szemközt köpése? Bárki más akkor miért ne?

Miskolci Ferenc, Nagymaros

Médiás vándorút

Markó Béla felkerekedett Bukarestből, hogy a magyarországi komcsilibiknek propagandázzon az anyaországi médiákban. Miután megírta suta cikkét az ÉS-ben és a Heti Válaszban, a neptunos Duna TV-ben, Csáky Heti Hírmondójában azt mondta, hogy a romániai magyarságnak az egyetlen megmaradási lehetősége szülőföldjén a jövőre nézve az autonómia. Az a közigazgatási erdélyi magyar életforma, amit eddig a neptunos RMDSZ tudatosan fékezett, sőt kimondottan gátolt. (Béla, ha 14 év alatt nem tudtátok megcsinálni, akkor ne most is ti esküdjetek arra, hogy ezután meg fogjátok tudni csinálni, az autonómia kérdésének megoldását hagyjátok a tehetségesebbekre!) Aztán még az ATV-be is elment Lendvaihoz, sőt Gyárfás nap-keltés cirkuszában is porondra lépett. Ez a siralmas romániai magyar báb a románok kérésére eltávolította az RMDSZ-ből az autonomista Tőkés Lászlót és Csapó Jóskát, meg a többieket. S ha már Budapesten jár, akkor egyúttal beugrik Kovács Laca konyhájába, hogy elérje azt is, hogy az erdélyi magyar nemzeti tanácsok képviselőit nehogy meghívják a közelgő Máértra.

T. O., Mikháza

Kísérlet

Érdeklődéssel kísérem figyelemmel az ORTT „felelősségteljes” tehetetlenkedését, a Tilos Rádió karácsony esti kereszténygyalázásával kapcsolatos állásfoglalásait, nyilatkozatait, döntéseit, melyeket nyakon öntött a médiatörvény, a személyiségi jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága bevehetetlen szószával. Javaslok egy konkrét megoldást, ami visszaigazolhatja az ORTT felé döntésének elfogadhatatlanságát. A megoldás a következő: keressenek egy keresztény Barangót, aki a jeruzsálemi Tilos Rádió riporterekért, delíriumos állapotban a zsidók legnagyobb vallási ünnepén kiáltsa az éterbe zsidókkal kapcsolatosan azt, amit a keresztényekre vonatkoztatott Magyarországon 2003 karácsonyán! És aztán figyelje a hivatalos és nem hivatalos reakciókat, a riporter s az őt mikrofonhoz engedő rádió felelősségéről. Figyelje a sorsukat. Izrael demokratikus államként aposztrofálja magát. Az ottani következmények alkalmazását javaslom hazai körülmények között. Az elkövetett bűn nem különbözik, a társadalmi megítélés itt is más, mint az önöké. Javaslom a kísérletet! Van egy egyszerűbb megoldás: betiltani a Tilos Rádiót gyűlöletkeltésért, pert indítani a riporter és a vezetők ellen. Ennyire egyszerű.

K. A., Szombathely

Lóláb

Bár nem rendezőként, de mint keresztények és magyarok, mi is ott voltunk a Tilos Rádió elleni tüntetésen. Ahogy az megszokott, hol halkabban, hol hangosabban, hol füttyszó mellett, de mindvégig fegyelmezetten vettünk részt a tiltakozó megmozdulásokon sok ezer társunkkal együtt. A rendezvény végén a tömeg feloszlott és ekkor néhány ember elégetett egy izraeli zászlót. Ki tudja, kik? A konzervatív magatartáshoz és a hazai hagyományainkhoz ez a cselekedet nem illeszkedik. De nézzük, kinek lehetett ez az érdeke. A szocliberál hatalom az eddigi tömegmegmozdulásainkkal nem tudott mit kezdeni, rettegett tőlünk. Kellett az ötlet. És jött. Kitől? Nem tudjuk, esetleg csak sejtjük. Tehát valószínűleg megfelelő emberek előkészített akciójával (a zászlót be is kellett szerezni) egy lejáratóakciót kellett végrehajtani, ami után már nem a keresztényirtásra való felhívásról beszélnek, hanem az antiszemita, rasszista csürhéről. De az a bizonyos lóláb, az bizony kilóg.

I. L., Budapest

Forma-1

Figyelem a Baumgartner-ellenes hadjáratot, s bosszant, hogy olyan újságírók is beálltak ellendrukkernek, akik miatt a Demokratát megvásárolom. Természetesen mindenkinek lehet erről véleménye, nekem a következő: A Minardi a Forma-1 leggyengébb csapata, ez tény. S az is, hogy csak rajtuk vagy a Jordan-istállón keresztül lehet bekerülni a legjobbak közé. Minardi autóban ülve ugyan még Schumachernek sem igen sikerülne pontot szerezni, de egy jó versenyzőnek a képességeit itt is fel lehet ismerni. A Forma-1 nézettsége majdnem az összes többi sport nézettségét felülmúlja, annyian nézik, mint pl. az olimpiát vagy a futball-vb-t, tehát reklámérték tekintetében egyedülálló. Mikor (reményeim szerint) Zsolt Minardija kigördül, a világ összes Forma-1-rajongója egy magyar versenyzőt, egy magyar zászlóval ékesített autót lát. S másnap is. Egyébként bárhol a világon ha bárki felelős sportvezetőt kérdeznének arról, kell-e pénzzel támogatni egy fiatal pilóta Forma-1-be kerülését, eltátaná a száját, ilyen buta kérdés hallatán. Teljes egészében ki kell fizetni a szereplést s jó pénzért értékesíteni az ezzel járó reklámfelületeket! Magyarországnak ráadásul van egy Hungaroringje! Az általam kevéssé tisztelt Gyurcsány karakánul kiállt saját döntése mellett – kölcsönt (!) adnak a Baumgartner-menedzsmentnek – s ebben Deutsch is megerősítette. Zsoltnak lehetőségre van szüksége, bejuthat a világ 20-22 legjobb pilótája közé, s adnunk kell számára négy évet, hogy bizonyíthasson. A neheze őrá vár. (Anekdota: Zsolt mint a német Forma-3-as bajnokságban szereplő versenyző egy portugál futamon legyőzte Pizzoniát, mire a győztesnek felhúzták a német zászlót (nyilván a családneve miatt németnek hitték). Erre Zsolt gyakorlatilag félbeszakította a ceremóniát, lejött a dobogóról, beszélt valakivel, s föltetette a magyar zászlót! Ennyit az emberről.) Végül szeretném kérni a Forma-1 rajongóit, nézőit, illetve minden magyart, hogy mivel a Mol kihátrál Baumgartner mögül, s a magyar foci ellenében is inkább a horvátokat támogatja, minden tankolásnál jól nézzék meg, melyik kúthoz állnak be! Továbbá kérem a szerkesztőséget, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében levelemet közöljék lapjukban.

Ifj. Kemény István, Miskolc

"Drága" versenyző

A Magyar Nemzet 2003. december 24-i számában jelent meg a hír, melyet Gyurcsány Ferenc miniszter sajtótájékoztatón jelentett be, miszerint az állam Baumgartner Zsolt támogatására négymillió dollárral beszáll a Forma-1-be, azzal az indokkal, hogy „a kormánynak támogatnia kell mindenkit abban, hogy sikeres lehessen”. Gyurcsány kifejtette továbbá, reméli, Magyarország egyetért abban, hogy helyes döntést hoztak. Magam sportot szerető nő vagyok, aki az Eurosport és a Sport 1 csatorna rendszeres nézőjeként focimeccset, bármilyen labdajátékot, műkorcsolyaversenyt és autóversenyt is megnézek. Mindezek előrebocsátása után felháborítónak tartom a sportminiszter, valamint a kormány döntését, amellyel egy teljességgel esélytelen istálló, a Minardi, kezdő, a versenypályán még semmilyen eredményt fel nem mutató pilótájának közel egymilliárd forint támogatást ad. A bejelentés óta eltelt időszakban több helyen szóba hoztam a hírt, ez lehetett üzletben, postán, baráti társaságban, de egyetlen embert nem találtam, aki a miniszterrel vagy a kormánnyal egyetértett volna ebben a döntésben. Itt ugyanis közpénzről van szó, nem magánbefektetésről! A kormány az adófizetők pénzén ne kezdjen üzleti vállalkozásba, mert nem ez a dolga! Ha ez jó befektetés, álljanak össze vállalkozók, bankok, és támogassák ők Baumgartner Zsoltot. Mindez pedig történik akkor, amikor emelkednek a gyógyszerárak, a közüzemi díjak, az élelmiszerárak, az adók. (Lassan a „békés” Kádár-rendszerben érezzük magunkat!) A költségvetésben pénzt vettek el a fogyatékkal élőktől, megnyirbálták a lakástámogatások rendszerét, az egész gazdaság csődben van, a forintot tönkretették, elszabadulni látszik az infláció, a költségvetés pedig már egy héttel a megszavazása után megbukott, mert kiderült, hogy valótlanok a sarokszámai! Eközben Görögországban idén olimpia lesz, ahova Baumgartner Zsoltnál sokszorosan esélyesebb sportolóink utaznak ki, akik esetében néhány millió forint további támogatás akár aranyérmet is jelenthetne! De nem! Nekünk egy esélytelen autóversenyzőbe kell államilag négymillió dollárt befektetni. A napokban aztán azt is megtudhattuk, hogy Baumgartner apukának közös vállalkozása van vagy volt) Schönthal Henrikkel, akit a K&H-ügy miatt, a titokzatos off-shore cégek miatt keres a rendőrség és aki még idejében Amerikába szökött. Lehet, hogy ez a magyarázat Gyurcsány sportminiszter nagyvonalúságára, lehet, hogy Baumgartnerék is brancson belüliek? Akkor pedig érhető a dolog, költségvetési pénzt tömni haveri magánzsebbe! A pofátlanságnak tényleg nincs határa!

Szarka Eszter

Kenyér

Már nem is libasültről álmodozunk. Jó lesz majd az az úszó dinnyehéj is. A kenyér elérhetetlen távolságba került, s már nem csak a hagyma keserű magában.

***

Szanyi és Karsai képviselőtársak új üzleten gondolkoznak. Búzaégetőgyárat építenek. Karsai szerzi be a gazdáktól a terményt, Szanyi pedig ehhez a remek ötlethez biztosan kap EU-támogatást. Elegük van a magyar kenyérből!

Bársony László, Bp.

Családfa

Az utóbbi időben a figyelem előterébe került Jézus Krisztus származása. Számtalan könyv, cikk, nyilatkozat foglalkozik vele. A szerzőknek határozott koncepciója, célja van, ezért csak a céljuknak megfelelő forrásokat említik, illetve hallgatják el (Qumráni tekercsek, Nad-Hamadi kéziratok stb.) De az Újszövetséget nem lehet figyelmen kívül hagyni. Jézus Krisztus „nemzetségfája” nincs leírva sem a Károli-, sem a Káldi-féle Biblia Újszövetségében. Általában valószínűleg figyelmetlenül olvassák Máté 1:2-16 és Lukács 3:23-38 evangéliumában leírt „családfát”, mert ha figyelmesen olvassuk, akkor világossá és érthetővé válik, hogy az evangelisták József „családfáját” írják le. Továbbá világosan le van írva, hogy Mária már áldott állapotban volt (nem Józseftől), amikor József eljegyezte, tehát nem lehetett József vér szerint Jézus Krisztus édesapja, hanem csak nevelőapja. Mivel az evangéliumok is így mutatják be Józsefet, ezért évszázadokon keresztül minden keresztény és keresztyén hitoktatásban így is oktatták. Bennünket is! Ha eltekintünk a szeplőtelen fogantatás gyönyörű, szimbolikus tézisétől, akkor nem nevezhetjük meg Jézus „biológiai” apját („illetve nemzetségfáját”). Megjegyzem, hogy Mária „családfájáról” az Újszövetségben sehol nem történik említés.

Dr. Horváth László, Budapest